Træning ændrer fedtforbrændingen afhængigt af tidspunktet på døgnet

Kost og livsstil 16. mar 2023 3 min Scientific Director, Professor Juleen Zierath Skrevet af Kristian Sjøgren

Der kan være forskel på, hvor meget træning ændrer ved fedtforbrændingen afhængigt af tidspunktet på døgnet. Over et helt liv kan det betyde forskellen på at være slank eller ikke være det, siger forsker.

Livet leves under en nøje koreograferet biologisk dans, der er reguleret af den såkaldte cirkadiske rytme.

Den cirkadiske rytme er fintuningen af vores biologi ud fra døgnrytmen, og den regulerer blandt andet vores søvn, fødeindtag, kropstemperatur og hormonelle svingninger.

Nu viser et nyt forskningsarbejde, at den cirkadiske rytme også har indflydelse på, hvordan træning påvirker metabolismen i fedtvævet – i hvert fald hos mus.

Træning på nogle tidspunkter af døgnet sætter således mere gang i metabolismen i fedtvævet end andre tidspunkter af døgnet. Valget af tidspunktet for træning kan på den måde være afgørende for udbyttet, hvis målet er at smide et par kilo på sidebenene.

"Vores resultater peger på, at fedtcellerne er mere modtagelige over for effekten af træning på nogle tidspunkter af døgnet frem for på andre. På disse tidspunkter tænder fedtcellerne for et fedtforbrændingspotentiale, og over et livsforløb kan tidspunktet for ens træning måske betyde forskellen på at være slank eller ikke være det," fortæller en af forskerne bag studiet, professor Juleen Zierath fra Karolinska Institutet i Sverige og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Forskningen er offentliggjort i PNAS.

Mus trænede på forskellige tidspunkter af døgnet

I studiet ønskede forskerne at kortlægge, hvordan træning påvirker den metaboliske rytme.

Til formålet fik de mus til at løbe i et løbehjul på forskellige tidspunkter af døgnet.

Enten skulle musene løbe i den tidlige aktive fase. For mus er det tre timer inde i natten, hvilket for et menneske svarer til cirka klokken 10:00 om formiddagen (mus er aktive om natten).

Ellers skulle musene løbe i et løbehjul i den tidlige hvilefase. For musene er det tre timer oppe ad dagen, hvilket for et menneske svarer til klokken ét om natten.

Enten skulle musene løbe i løbehjulet eller bare sidde i løbehjulet, og forskerne undersøgte derefter, hvordan træningen og tidspunktet på døgnet ændrede på forbrændingen i musenes fedtvæv.

"Ofte tænker vi på, at træning påvirker musklerne og lungerne, men fedtvævet bliver også påvirket. I denne undersøgelse kiggede vi på, hvordan træning påvirker det genetiske udtryk i fedtcellerne," forklarer Juleen Zierath.

Tidspunktet har betydning for effekten i fedtvævet

Forskerne fandt, at træning i den tidlige aktive fase havde den helt klart største effekt på det genetiske udtryk i fedtcellerne.

Analysen viste, at træningen i denne periode af dagen tændte for gener relateret til mitokondriel funktion, energihomøostase og termogenese, hvilket er varmeforbrændingen i cellerne.

Ifølge Juleen Zierath peger det på, at fedtcellerne er mere aktive, når der trænes i den tidlige aktive fase fremfor i den tidlige hvilefase. Det påvirker, hvor meget fedt der kan forbrændes.

"Faktisk var det lidt af en overraskelse, fordi vi ikke havde forventet at se en forskel. Man kunne argumentere for, at fedtcellerne er ligeglade med, hvornår man træner, bare man træner, men sådan ser det ikke ud. Vi fandt, at træning i den aktive fase af dagen ledte til to gange højere genetisk aktivitet i relevante gener i fedtcellerne," siger Juleen Zierath.

Faste er ikke årsagen

For at validere konklusionerne undersøgte forskerne også, om resultatet var effekten af, at musene lige var kommet ud af hvilefasen og derved ikke havde spist så meget endnu. Tanken var, at resultatet skyldtes faste.

Derfor lavede forskerne endnu et forsøg, hvor de undersøgte forskelle i det genetiske udtryk mellem mus, der var mætte, og mus, der fastede, i forbindelse med træning.

Forskerne spekulerede i, at mus, der fastede, ville have højere fedtforbrænding i fedtcellerne, hvis faste var den udløsende faktor. Men forskerne fandt ingen forskel.

"Det får os til at konkludere, at der er noget ved at træne i den tidlige aktive fase, der igangsætter aktiviteten i fedtcellerne. Vores konklusion er, at fedtcellerne i denne periode på døgnet er mere påvirkede af signaler fra hormoner osv. Det kan være, at fedtcellerne i løbet af den aktive fase er bedre forberedte på at blive stimuleret og skruer op for deres forbrændingspotentiale," siger Juleen Zierath.

Er også relevant for mennesker

Juleen Zierath understreger, at forsøget kun er lavet på mus, og at det som sådan er svært at oversætte resultaterne direkte til mennesker.

Alligevel har hun på fornemmelsen, at træningstidspunktet også blandt mennesker har betydning for, hvor aktiveret fedtcellerne bliver og dermed størrelsen på fedtforbrændingen.

Blandt andet har et forsøg fra UK Biobank undersøgt effekten af træning på forskellige tidspunkter af døgnet.

Dette studie viste blandt andet, at træning i tidsrummet mellem ni og 17 er associeret med et længere liv sammenlignet med træning før klokken ni og efter 17. Resultatet var mest slående blandt utrænede mænd.

"Samlet set peger resultaterne på, at der kan være en ekstra fordel ved at træne på tidspunkter af døgnet, hvor kroppens celler og fedtvæv er mest modtagelige over for effekten af træning. Over et helt liv kan det betyde, at man måske bliver tyndere, hvilket kommer med forskellige helbredsfordele," siger Juleen Zierath.

Forskeren understreger dog, at det først og fremmest er sundt at træne uanset tidspunktet på døgnet.

"Time of day determines postexercise metabolism in mouse adipose tissue" er udgivet i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Juleen Zierath modtog i 2014 en Challenge Programme-bevilling fra Novo Nordisk Fonden, og flere af projektets forskere er tilknyttet Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Projektet er ligeledes støttet Swedish Diabetes Foundation, Swedish Research Council for Sports Science og Swedish Research Council.

Juleen Zierath's research focuses on cellular mechanisms underlying the development of insulin resistance in Type 2 Diabetes (T2DM). The overarching...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020