Dobbelt hook mod appetit og forbrænding skaber varige vægttab

Kost og livsstil 27. jun 2021 4 min Professor MSO Signe Sørensen Torekov Skrevet af Morten Busch

At tabe sig kan være svært nok, men at holde et vægttab er for mange nærmest umuligt. Taber man sig, skruer kroppen nemlig op for appetitten og ned for forbrændingen. Nu har forskere så testet en kombinationsterapi, hvor man på én gang holder forbrændingen høj med motionsprogram og dæmper appetitten med fedmemedicin. Resultatet er ikke blot et stort og varig vægttab men endnu mere væsentlig en sundere krop med forbedring af fedtprocent og sukkerregulering .

Alle, der har prøvet at tabe sig, har mærket menneskekroppens fantastiske forsvarsmekanismer mod vægttab. Taber man sig, reagerer kroppens hormonsystem voldsomt. Dels justeres appetithormonerne, så man føler sig meget sulten. Oveni nedsættes forbrændingen, så kroppen forbruger færre kalorier. Resultatet af slankekure bliver derfor ofte det samme. I en periode lykkes det at tabe vægt, men på den lange bane kravler de ekstra kilo oftest tilbage igen. Nu er der dog nyt håb for svært overvægtige.

”Man har set lovende vægttab, men det har vist sig vanskeligt at opretholde de positive effekter. Ved at kombinere motionsprogram med fedmemedicin, der sænker appetitten, er det lykkedes os at få et yderligere vægttab og gavnlige sundhedseffekter helt op til et år. Vores håb er, at man ved at opretholde effekterne så længe og gerne længere, måske på lang sigt kan ændre kroppens hormonbalance samtidig med, at man bevarer motionsprogrammet og derved skaber varige livsstilsændringer” fortæller professor MSO Signe Sørensen Torekov fra Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

Tabte dobbelt så meget fedt

195 danskere med svær overvægt og lavt kondital deltog i undersøgelsen. Først fulgte alle deltagere et 8 ugers forløb med en diæt med få kalorier, hvilket gjorde, at de i gennemsnit tabte sig 13 kg. Derudover kunne forskerne som ventet måle væsentlige sundhedsforbedringer, først og fremmest et fald i blodsukkerniveau og blodtryk. Herefter blev forsøgspersonerne delt i fire grupper.

”En gruppe, der blev sat til at dyrke høj intensiv motion. En gruppe, der blev sat til at tage et appetitdæmpende stof, og så en gruppe, der skulle begge dele. Den fjerde gruppe var en kontrolgruppe, der hverken motionerede eller fik dæmpet deres appetit. Det er vigtigt at understrege, at ingen vidste, om de fik det appetitdæmpende stof eller placebo uden et aktivt stof,” forklarer Signe Sørensen Torekov.

Forsøgsdeltagerne blev fulgt et helt år for at se, om de kilo, de havde tabt i starten, blev taget på igen, og det gjorde personerne i placebo-gruppen ikke overraskende. I gennemsnit tog de 6 kg på igen og vigtigst af alt, så forsvandt de positive sundhedseffekter, man så i starten. Både gruppen, der motionerede, hvilket især var af høj intensitet, og gruppen med den appetitdæmpende medicin holdt holdt vægttabet i forsøgsperioden og forbedrede samtidig deres kropsfedtprocent.

”Gruppen, der både dyrkede højintens motion og fik det appetitdæmpende stof tabte yderligere 3 kg, men hvad der var endnu vigtigere var, at deres kropsfedtprocent faldt med 3,9 procentpoint, hvilket var omtrent dobbelt så meget som såvel de grupper, der hhv. kun trænede eller kun fik det appetitdæmpende stof. Derudover så vi kun for dobbeltgruppen samtidig forbedringer i insulinfølsomhed. For begge de grupper, der motionerede, så vi en væsentlig forbedring af konditionstallet, der er en vigtig sundhedsindikator, der kan være forbundet med at forudsige dødelighed i hjerte-og karsygdomme,” siger Signe Sørensen Torekov.

Første gang nogen viser det

Selve sundhedsgevinsterne ved kombinationsbehandlingen af højintens motion og appetitdæmpende medicin var altså dobbelt så gode ved kombinationsbehandlingen som ved hver af enkeltbehandlingerne med et markant tab af fedtmasse, samtidig med at deltagerne enten bevarede eller ligefrem øgede muskelmassen.

”Da det giver en væsentlig sundhedsgevinst at øge muskelmassen, er det vigtigt ikke at fokusere entydigt på vægten, men også at se på kropsfordelingen af fedt og muskelmasse. Desuden kan et vægttab sætte gang i et tab af muskelmasse, mens kroppen nedsætter energiforbruget. Fokus i fedmebehandling hidtil har typisk har været på, hvordan man taber sig, og ikke hvordan man fastholder et vægttab og sundhedseffekter på længere sigt,” forklarer Signe Sørensen Torekov.

Halvdelen af den danske befolkning lever med overvægt, mens knap hver femte dansker lever med svær overvægt, og det kan have store sundhedsmæssige konsekvenser. Og selvom andelen af overvægtige varierer meget fra land til land og kontinent til kontinent verden over, er det til gengæld sikkert, at svær overvægt er forbundet med øget risiko for tidlig død samt følgesygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft og nedsat fertilitet – og ikke mindst nedsat livskvalitet.

”Indtil nu har der ikke været en veldokumenteret undersøgelse af, hvilken behandlingsmetode der er bedst til at fastholde et sundt vægttab. Det er første gang, nogen viser, hvordan det er muligt for personer med svær overvægt at fastholde vægttabet ved at sammenligne 4 forskellige strategier for vægtvedligholdelse, så her er ny viden, som såvel læger, diætister som fysioterapeuter kan bruge i praksis. Det er den evidens, vi har manglet,” siger Signe Sørensen Torekov.

Overlevelsesinstinkt i mindst et helt år

Kombinationen af en ugentlig fysisk træning ved høj intensitet i knap 2 timer om ugen kombineret med et stof, som kan hæmmer appetitten, ser altså ud til at virke. I dag findes en analog til det appetithæmmende hormon GLP-1 som lægemiddel, som ikke fås i håndkøb men skal udskrives på recept. Forsøgene viser også, at selve motionen ofte kræver opmærksomhed fra en fagperson.

”Vi sikrede os løbende, at forsøgsdeltagerne faktisk fik trænet og fik hjælp og støtte til dette, for det er hårdt arbejde at vedligeholde et vægttab, og forsøget viste også meget tydeligt, at placebogruppen, der ikke motionerede, tog på igen. Det kræver træning og indsats, formentlig i mange år,” vurderer Signe Sørensen Torekov.

”Det er kraftige biologiske processer, som man kæmper med, når man gennemgår et vægttab, og vi har tidligere målt den hormonelle forøgede appetit efter vægttab. Vi håber at få en bedre forståelse for, om, hvordan, og hvornår appetithormonbalancen måske kan normaliseres efter et vægttab samtidig med, at motionsprogrammet bibeholdes,” slutter hun.

Healthy Weight Loss Maintenance with Exercise, Liraglutide, or Both Combined” er udgivet i New England Journal of Medicine. Signe Torekov modtog i 2016 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Synergistic effects of GLP-1 and exercise on immuno-metabolic health”.

Signe Sørensen Torekov, M.Sc. Human biology, PhD, is Professor MSO at the Department of Biomedical Sciences, University of Copenhagen, Denmark, and al...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020