Ny dansk forskning viser, at gravide kvinders BMI (body mass index) bliver højere år for år. Samtidig bliver deres nyfødte børn større, hvilket øger børnenes risiko for selv at blive overvægtige. Forsker trykker på alarmknappen.
Gravide danske kvinder bliver år for år mere og mere overvægtige. Procentdelen af gravide danske kvinder med et BMI (vægt i kg/(højde i meter)2) over 25 før graviditeten, hvilket er grænsen for overvægt, steg til 34 procent i 2012. Procentdelen af svært overvægtige (BMI > 30) før graviditeten nåede 13 procent i 2012.
Når kvinder er overvægtige under graviditeten, føder de ofte overvægtige børn, og de børn har gennem hele livet selv en forhøjet risiko for at udvikle fedme. Det er en ond spiral, som i øjeblikket er uden ende.
Samtidig har overvægtige kvinder højere risiko for at opleve alle former for graviditetsproblemer, herunder svangerskabsforgiftning, og så har de tit problemer under fødslen, hvor barnet ofte skal fødes med kejsersnit, kop eller tang.
”Når vi nu ved, at det er forbundet med så mange problemer at være overvægtig under graviditeten, er det skræmmende at se, at gravide danske kvinder bliver mere og mere overvægtige år for år. Desværre gælder det ikke kun de gravide, for det er et problem, som gennemsyrer hele samfundet,” fortæller én af forskerne bag det nye studie, Per Ovesen, der er fødselslæge ved Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.
Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Acta Obstetrica Gynecologica Scandinavica.
Overvægtige gravide føder overvægtige babyer
I studiet har forskerne brugt data fra Det Medicinske Fødselsregister over fødsler i Danmark fra 2004 til 2012. I perioden registreredes data fra 572.321 fødsler, hvilket svarer til 99,8 procent af alle fødsler. Procentdelen af overvægtige gravide steg fra 31,9 procent i 2004 til 34,2 procent in 2012, mens procentdelen af svært overvægtige gravide steg fra 11,0 procent til 12,8 procent.
”Det er voldsomme stigninger, men de ligger på linje med den generelle tendens i samfundet, som jo desværre er, at flere og flere af os bliver overvægtige,” forklarer Per Ovesen.
Problemet med at være overvægtig under graviditeten er, at det ikke fører noget godt med sig. Når moren er overvægtig og overspiser under graviditeten, bliver barnet også større, men det gør den fødekanal, som barnet skal igennem under fødslen, ikke. Nogle børn bliver simpelthen for stort til at kunne blive født på den naturlige måde.
”Vi har desværre fået skabt en trend, hvor tykkere mødre føder tykkere børn, som så selv bliver til tykke mødre, der igen føder endnu tykkere børn. Det er rigtig skidt,” siger Per Ovesen.
Tager mere på for hver graviditet
Per Ovesens forskning viser også, at jo flere børn en kvinde føder, des mere udtalt bliver problemet.
Kvinder tager naturligt på under graviditeten, men desværre vender kun få tilbage til det vægtmæssige udgangspunkt. Det vil sige, at jo flere børn de føder, des mere overvægtige bliver de.
”I grelle tilfælde tager en kvinde måske 20 kilo på per graviditet, men taber kun 10 kilo efterfølgende. Den går ikke. Kvinderne skal tilbage til deres tidligere vægt efter de føder. Hvis kvinder føder måske tre børn, det betyder, at de henover tre graviditeter kan ende med at tage op til 30 kilo på, og det er usundt,” siger Per Ovesen.
Flere fødsler øger risiko for type 2-diabetes
Kobler man det nye forskningsresultat sammen med anden forskning fra Per Ovesens gruppe, bliver problemet endnu mere åbenlyst.
Et andet studie fra forskergruppen har nemlig vist, at jo flere børn en kvinde føder, des større bliver hendes risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det sker simpelthen, fordi kvinderne tager på under hver graviditet uden at tabe sig efterfølgende, og fedme er uløseligt koblet til risikoen for at udvikle forskellige metaboliske sygdomme.
Den samme risiko følger med til den næste generation.
Normalt bliver kvinder insulinresistente, når de er gravide. Det svarer til en mild form for diabetes.
Moderkagen sørger for at gøre gravide kvinder insulinresistent, for at hun ikke selv optager sukkerstoffer i den mad, hun spiser, men at de i stedet bliver tilført fostret.
Denne evolutionære mekanisme gav rigtig god mening for 10.000 år siden, hvor der ofte var mangel på føde, og spædbørnsdødeligheden var høj. I dag giver mekanismen bare tykke babyer, fordi mange gravide kvinder spiser mere, end de selv og deres ufødte barn har brug for.
”Det er rendyrket evolutionsteori, og det var rigtig godt dengang, men nu er det til gengæld rigtig skidt,” siger Per Ovesen.
Kvinder skal amme for at smide kiloene
Tendensen i hele verden er, at mennesker bliver mere og mere overvægtige, og mens problemet er stort i Danmark, er det endnu større i mange andre lande. USA og Mexico er måske de mest oplagte eksempler på lande, som virkelig kæmper med en galoperende fedmeepidemi.
For at knække epidemien er der ifølge Per Ovesen behov for nogle tiltag, der kan være med til at bryde den onde cirkel af overvægtige mødre, som føder overvægtige børn.
Her er det vigtigt, at gravide kvinder bliver oplyst om, at de skal tilbage til deres udgangspunktsvægt efter en fødsel og ikke acceptere, at de nu er blevet 5 eller 8 kilo tungere. Næste gang de bliver gravide, tager de måske bare endnu mere på, og i sidste ende betaler deres børn prisen ved at viderebringe morens arv til deres børn i form af overvægt.
”Den bedste måde at tackle det her på som kvinde er ved at amme. Når kvinder ammer, forbrænder de store mængder energi, og de producerer mælk, som også tager energi ud af dem og putter det ind i deres nyfødte børn. Derudover drejer det sig om ikke at sidde på sofaen og spise usundt, men i stedet om at komme ud og gå nogle lange ture, så man kan få kroppen tilbage i form og klar til at blive gravid endnu en gang,” fortæller Per Ovesen.
Heldigvis har Per Ovesens forskning vist, at gravide med den rette information hurtigt bliver motiveret, når det gælder deres ufødte barns helbred. Derfor er det lettere for dem at leve sundt under graviditeten.
Desværre falder korthuset lidt sammen efter fødslen, hvor de skal tage vare på sig selv og smide de overflødige kilo. Den del kæmper mange stadigvæk med.
Artiklen “Associations between parity and maternal BMI in a population-based cohort study” er publiceret i Acta Obstetrica Gynecologica Scandinavica. Per Ovesen modtog i 2015 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Overvægt, diabetes og graviditet. Effekten på fødsels- og graviditetsforløb samt moder og barns risiko for senere i livet at udvikle overvægt og type 2-diabetes”.