Derfor kan kaffe modvirke type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme

Kost og livsstil 4. jan 2019 3 min Consultant Søren Gregersen Skrevet af Kristian Sjøgren

Dansk forskning viser, hvilken komponent i kaffe der kan være årsagen til, at danskernes favoritbryg kan modvirke forskellige folkesygdomme. Kaffe indeholder 1.500 stoffer, men de danske forskere har fundet ét, som ser særligt lovende ud i forhold til at kunne reducere risikoen for fedme, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.

Kaffe er tidligere blevet koblet sammen med flere positive helbredsvirkninger. Blandt andet kan det ifølge store befolkningsundersøgelser reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fedme og type 2-diabetes. Det kan den sorte bryg, fordi den påvirker risikoen for såkaldt metabolisk syndrom, og metabolisk syndrom er netop forstadiet til type 2-diabetes samt et udgangspunkt for udvikling af både fedme og hjerte-kar-sygdomme.

Når nu kaffe har så god en effekt på helbredet, er det nærliggende at ønske sig, at man kan tage lige akkurat det eller de gavnlige stoffer ud af kaffen og markedsføre det i pilleform som et kosttilskud eller medicin. Det kunne måske være med til at reducere den galoperende fedmeepidemi, som i dag hærger over hele verden.

Problemet er blot, at kaffe indeholder 1.500 forskellige stoffer, og det har indtil nu ikke været til at sige, hvilket stof eller hvilke stoffer der er de virkelig interessante.

Nu har danske forskere dog pejlet sig ind på noget, der virker lovende. I en række forsøg har forskerne undersøgt effekten af forskellige stoffer, og selvom de mange gange er gået tomhændet fra laboratoriet, ser det ud til, at de nu har ramt plet.

»Vi har fundet et stof i kaffe, som ser særligt interessant ud i forhold til at lave et kosttilskud ud af det. Sådan et kosttilskud kan i det store perspektiv måske være med til at mindske verdens byrde af overvægt og type 2-diabetes,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, overlæge Søren Gregersen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Søren Gregersens forskning i forskellige stoffer i kaffe er publiceret i blandt andet de videnskabelige tidsskrifter Journal of Natural Products og Nutrition.

Kaffe fik rotter til at tabe 10 pct. af deres kropsvægt

I forskningen har Søren Gregersen med kollegaer udvalgt forskellige kaffestoffer, som de har undersøgt for slankende og blodsukkersænkende effekter.

I forsøgene fik 24 rotter, som via en speciel kost fik induceret metabolisk syndrom, enten kaffe – svarende til fire kopper om dagen for et menneske – vand eller et udtræk af de interessante stoffer. Forskerne har på den måde blandt andet undersøgt stofferne cafestol, kaffeinsyre, trigonelin og caffeoylquinicsyre.

»Det er som at være ude og fiske, hvor vi populært sagt prøver at få fisket nogle af de rigtige stoffer frem fra kaffegrumset,« forklarer Søren Gregersen.

I løbet af 14 ugers forsøg, hvor rotterne fik kaffe, vand eller de forskellige stoffer, opnåede forskerne deres resultater. For det første bekræftede studierne, at kaffe har den slankende og blodsukkersænkende effekt, som de store befolkningsstudier også har vist. I løbet af de 14 uger blev rotternes fedtindhold i leveren halveret, deres indhold af cirkulerende fedtstoffer i blodet faldt, og de tabte 8 til 10 pct. af deres kropsvægt. Rotterne blev også mere insulintolerante, spiste mindre, og blodsukkerniveauet faldt.

»Det er en bekræftelse af tidligere studier, som har peget på, at kaffe har den her effekt. Vores forsøg viser, at der er nogle stoffer i kaffe, som kan gøre noget godt for fedt- og sukkermetabolismen,« siger Søren Gregersen.

Stof virker lovende i forhold til at kunne udvikles til kosttilskud

Da forskerne undersøgte effekten af kaffeinsyre, trigonellin og caffeoylquinicsyre, fandt de ikke, hvad de havde håbet på. Stofferne gjorde ikke noget godt for rotterne, som i sukker- og fedtmetabolisme mest lignede kontrolgruppen, der bare havde fået vand i løbet af undersøgelsesperioden.

Derimod ser stoffet cafestol i flere af forskergruppens undersøgelser meget interessant ud, da gnaverne opnåede nogenlunde den samme effekt i forhold til vægttab, fedtmetabolisme og blodsukkerkontrol som ved indtag af kaffe.

Cafestol udgør 0,4 til 0,7 pct. af vægten i arabisk kaffe, og det findes i størst mængder i stempelkaffe. I filterkaffe hænger cafestol fast i filteret, så ikke så meget af det ender i selve kaffen.

»Cafestol ser potent og effektivt ud i forhold til at reducere fedt i leveren og blodet samt give rotterne bedre blodsukkerkontrol. Vi ved dog endnu ikke, om det er det eneste stof med den her effekt, eller om det er en kombination af flere forskellige stoffer, der ligger bag den gavnlige virkning af kaffe,« fortæller Søren Gregersen.

Vil lave forsøg på mennesker med forstadier til diabetes

Søren Gregersen og hans kollegaer har valgt at gå videre med yderligere undersøgelser af cafestol. Målet er at undersøge, om cafestol egner sig som kosttilskud, eller måske udvikle medicin, som kan sættes ind i kampen mod fedme og type 2-diabetes. Det kræver dog, at de også får lavet nogle forsøg på mennesker.

Lige nu arbejder forskerne på at skrive en protokol, som skal være udgangspunktet for kliniske forsøg på mennesker med forstadier til type 2-diabetes. Hvis forskerne i cafestol har fundet et stof, som kan bedre metabolisk syndrom, kan det forhåbentlig også have en indvirkning på udviklingen af type 2-diabetes.

Det er i hvert fald håbet.

»Vi skal selvfølgelig finde nogle penge til at lave et sådan forsøg, og så skal vi også lave nogle undersøgelser af, hvordan man på en bæredygtig måde kan hive cafestol ud af eksempelvis kaffegrums. Der er mange spændende perspektiver i den videre forskning, og vi er godt på vej,« siger Søren Gregersen.

Artiklen “Effects of Unfiltered Coffee and Bioactive Coffee Compounds on the Development of Metabolic Syndrome Components in a High-Fat-/High-Fructose-Fed Rat Model” er udgivet i tidsskriftet Nutrients. Danish Diabetes Academy - med støtte fra Novo Nordisk Fonden - har givet økonomiske midler til artiklens førsteforfatter Ph.D. Pedram Shokouh fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Department of Clinical Medicine is Denmark’s largest health science institute conducting research in almost all medical specialities and hosting a num...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020