Tidlig pubertet hos drenge øger risikoen for type 2-diabetes

Kost og livsstil 15. maj 2020 2 min Associate Professor Jenny Kindblom Skrevet af Morten Busch

I takt med at hyppigheden af type 2-diabetes og overvægt stiger, stiger interessen for at finde årsager og risikofaktorer også. Mere og mere tyder på, at børns opvækst har stor betydning for deres helbred senere i livet. Nu viser forskning, at der er en meget tæt sammenhæng mellem, hvornår drenge går i puberteten og deres risiko for at få type 2-diabetes senere i livet. De drenge, der går tidligt i pubertet, har dobbelt så stor risiko for at få type 2-diabetes i en tidlig alder end dem, der går sent i puberteten.

De sidste 30 år er forekomsten af type 2-diabetes mere en tidoblet, hvilket betyder at mere end 5 % af verdens befolkning har fået diagnosen. Årsagerne er mange. Der er dog stor enighed om, at ændret livsstil med for meget mad og for lidt motion er den største risikofaktor. Nu har forskere fundet en ny faktor, der ser ud til at forøge risikoen for type 2-diabetes hos mænd markant.

“Vores nye undersøgelse viser, at det tidspunkt, hvor drenge går i pubertet, er en vigtig indikator for, om man udvikler type 2-diabetes eller ej. Hvis man som dreng har sin maksimale pubertetsspurt som 9-13-årig, har man dobbelt så stor risiko for at udvikle sygdommen i en tidlig alder - i forhold til hvis man går i pubertet som 15-18-årig. Det er vigtig viden, som læger bør tage med, når de vurderer risikoen for udvikling af type 2-diabetes hos midaldrende mænd,” forklarer en af hovedkræfterne bag projektet adjunkt Jenny Kindblom fra Sahlgrenska Academy på Göteborgs Universitet.

Den hurtigste vækst

Den nye undersøgelse dækker 30.697 mænd i Sverige født mellem 1945 og 1961. Data stammer fra en populationsbaseret epidemiologisk undersøgelse, BMI Epidemiology Study Göteborg, hvor højde og vægt under opdragelsen blev indsamlet fra skolesundhedstjenesten og undersøgelser af værnepligtige. Undersøgelsen indeholder data om børns pubertetsalder og BMI (Body Mass Index) før og efter puberteten.

”I dag kan man så samle op, hvem af dem der fik type 2-diabetes, og hvem der gik fri gennem samkøring med svenske sundhedsdataregistre. I hele gruppen var der 1.851 mænd eller ca. 6 %, som fik diagnosen type 2-diabetes i løbet af opfølgningsperioden. Den gennemsnitlige alder ved diagnose var lidt over 57 år.”

Mens pubertetsalderen for piger er klart defineret ud fra første menstruation, er det mindre klart, hvornår drenge går i pubertet. Ud fra udviklingen i drengenes højde, kan man dog ret nøjagtigt definere tidspunktet for, hvornår puberteten sætter – nemlig der, hvor drengene vokser hurtigst. I undersøgelsen var det i 14-års alderen.

”Den stærkeste sammenhæng var mellem tidlig pubertet og tidlig diagnose af type 2-diabetes, dvs. tidligere end den gennemsnitlige alder ved diagnose på 57 år. For en fjerdedel af de deltagere, der havde gennemgået puberteten i en alder af 9-13 år, var risikoen for at blive syg dobbelt så stor som for dem, der først gik i pubertet mellem 15-18 år.”

Tidlig pubertet kan øge voksendødelighed

Jenny Kindblom er sammen med professor Claes Ohlsson ledende forskere i den store populationsbaserede BMI Epidemiology Study (BEST) i Göteborg, som arbejdet er en del af. Formålet er at finde frem til den rolle, som højde, vægt, BMI og pubertet i barndommen har for udviklingen af sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og metaboliske sygdomme, kræft og brud senere i livet. Allerede i 2009 kom de på sporet af et vigtigt fund.

”Det, vi så dengang, var, at unge, der tog for meget på i vægt som teenagere, havde en tendens til at have større mængder viskeralt fedt, dvs. fedt rundt om organerne, og det er en risikofaktor for hjertesygdomme senere i livet. De resultater viste, som de nye, at teenagerårene er helt afgørende for sundhed senere i livet,” siger Jenny Kindblom.

Hvorfor er endnu for tidligt at sige. Forskerne har en mistanke om, at årsagen skal findes i den længerevarende påvirkning af hormoner som testosteron, der frigives i puberteten. Uagtet årsagen mener forskerne, at tidlig pubertet bør ses som en ny og uafhængig risikofaktor for type 2-diabetes hos mænd.

”Risikoen er åbenlyst højere blandt dem, der gennemgik puberteten tidligt, og vi estimerer, at 15 procent færre mænd, der fik type 2-diabetesdiagnosen under undersøgelsen, ville have udviklet sygdommen, hvis ikke de var gået i pubertet så tidligt. Så for at identificere og hjælpe flere enkeltpersoner, er kontinuerlig kontrol af højde og vægt vigtig - ikke kun i barndommen, men også i teenageårene.”

Early Puberty and Risk for Type 2 Diabetes in Men” er udgivet i Diabetologia. Medforfatter professor Claes Ohlsson modtog i 2019 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Personalized anti-fracture treatment.”

Associate professor Jenny Kindblom´s main focus is in epidemiology and how childhood and adolescence may contribute to adult morbidity and mortality....

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020