Periodisk faste kan -ifølge forskning på mus - hjælpe med at dæmpe sundhedsproblemer ved skifteholdsarbejde

Sundhed og velvære 10. okt 2023 4 min Postdoc Milena Schönke, PhD student Wietse In het Panhuis Skrevet af Eliza Brown

Mængden af skifteholdsarbejde er stigende på verdensplan. Ny forskning på mus indikerer, at en simpel livsstilsændring - ændring af måltidstiderne - kunne dæmpe de negative virkninger af skifteholdsarbejde på det kredsløbssystem. Ved at manipulere musenes spisetider fandt forskerne, at timingen af kost hjalp med at forebygge de betændelsestilstande, der opstår ved forstyrrelser af døgnrytmen. Noget lignende kan potentielt være en meningsfuld måde at afbøde effekterne for skifteholdsarbejdere, da menneskelige forsøg har vist lignende positive effekter.

Bare spørg enhver nattevagts-veteran. At kæmpe mod sit indre ur kan være endog meget hårdt for kroppen.

Skifteholdsarbejdere lider tydeligt af negative sundhedseffekter i årevis, herunder en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Og med en stigende mængde skifteholdsarbejde på verdensplan, stiger presset for at finde strategier til at mildne arbejdets virkninger - uden at fjerne natarbejdet.

Ny forskning i mus, offentliggjort i eBioMedicine, antyder, at en simpel livsstilsændring kan hjælpe med at lette skifteholdsarbejdets belastning af især kredsløbssystemet.

En simpel ændring af måltidstiderne kan være en meningsfuld måde at forbedre skifteholdsarbejderes hjertesundhed, siger hovedforfatteren Wietse In het Panhuis. "Det er sikkert, det er nemt, det er billigt."

Indregistrering

Skifteholdsarbejde vokser i udbredelse og udgør omkring 15% af arbejdsstyrken i Europa, fortæller In het Panhuis, der studerede de kardiovaskulære virkninger af forstyrrelser af døgnrytmen som ph.d.-studerende ved Leiden University Medical Center i Holland. 

Udover en øget risiko for kræft og diabetes oplever skifteholdsarbejdere højere forekomst af åreforkalkning - en kardiovaskulær tilstand, hvor kolesterol, fedt og blodceller danner en klæbrig plak, der tilstopper arterierne.

Åreforkalkning kan føre til hjerteanfald eller slagtilfælde, og komplikationer forbundet med åreforkalkning menes at være den vigtigste dødsårsag globalt, ifølge Cleveland Clinic.

Forskere mener, at forstyrrelsen af deres døgnrytme er det, der gør skifteholdsarbejdere mere tilbøjelige til at udvikle åreforkalkning.

"Døgnrytmer er rytmer, der styrer, hvornår du er vågen eller sover," forklarer In het Panhuis. "Men de styrer også næsten enhver proces i kroppen," fra energimetabolisme til organfunktion.

Det indre ur er primært reguleret af lys, men der er mange andre zeitgebers - et tysk ord, der betyder signaler der regulerer uret - herunder motion og spisning, siger medforfatter Milena Schönke, en postdoc-forsker ved Leiden University Medical Center.

Hvis du giver en mus en skifteholdsplan

Skifteholdsarbejde tvinger folk til at tilsidesætte en af de mest kraftfulde zeitgebers - cyklussen mellem dag og nat. Det skaber en konstant uoverensstemmelse mellem, hvad kroppen forventer skal ske, og arbejderens aktivitetsmønstre.

Forskere håbede på at de simulere skifteholdsarbejde hos mus, men de måtte erkende, at det faktisk er meget svært at overbevise en mus om at følge en skifteholdsplan. Det næstbedste alternativ var at simulere en anden døgnforstyrrelse, der er velkendt for mange mennesker - jetlag.

In het Panhuis og hans team satte mus på en 24-timers døgn-nat cyklus. Men hver 3. dag flyttede de lys/dagsfasen til 6 timer tidligere. 

"Du kan sammenligne dette med at flyve mod øst," siger han.

Tidligere forskning viste, at det tager mus 5 dage om at komme sig fuldstændigt fra denne form for døgnforstyrrelse, hvilket gjorde det muligt for forskerne at skabe en tilstand af vedvarende jetlag, der fysiologisk er meget lig, hvordan skifteholdsarbejde påvirker den menneskelige krop.

Ikke længere natteravn

For mennesker betyder zeitgebers i form af dagslys, at det er tid til at gå ind i vores aktive fase. "For mus er det præcis det modsatte. Når der er lyst, falder de i søvn." 

Så for at tilsidesætte deres naturlige døgnrytme skulle In het Panhuis's skifteholdsarbejdende mus være aktive i løbet af lysfasen.

Men ved at manipulere en anden zeitgeber - spisning - håbede In het Panhuis og hans team at modvirke virkningerne af den lysbaserede forstyrrelse af døgnrytmen. De begrænsede musenes adgang til mad til faste tidspunkter i stedet for den døgnåbne buffet, som de fleste indespærrede mus nyder godt af. For dyr kaldes dette tidsbegrænset fodring, mens det for mennesker normalt kaldes periodisk faste.

I en tidligere undersøgelse havde forskerne forsøgt at begrænse musens spisetider til lysfasen. Da lys naturligt er musens inaktive fase, så dette til, at en menneskelig skifteholdsarbejder kun spiser i mørke timer. Men dette syntes ikke at forbedre satserne for åreforkalkning, siger In het Panhuis.

Næste skridt var at forsøge at fodre musene kun i løbet af den mørke fase - altså for mennesker, at de kun spiser i dagtimerne, selv om de arbejder om natten.

For at vurdere, om tidsbegrænset fodring påvirkede åreforkalkning, både hos skifteholdsarbejdende mus og mus på en normal døgn-nat cyklus, delte forskerne 64 mus i besætninger, der "arbejdede" forskellige "skift".

Den første gruppe oplevede konstante døgn-nat cyklusser med døgnåben adgang til mad. Den anden havde også uforstyrrede døgn-nat cyklusser, men med begrænset adgang til mad om natten. 

Den tredje og fjerde gruppe oplevede et evigt jetlag, der var designet til at simulere skifteholdsarbejde - med den ene gruppe med ubegrænset adgang til mad og den anden med tidsbegrænset fodring.

Reduceret inflammation

Efter 100 dage dissekerede forskerne musene og inspicerede roden af hjertets aorta - en vigtig struktur - til at se tegn på åreforkalkning.

Mærkværdigt nok kunne holdet ikke helt reproducere hjerteeffekterne af skifteholdsarbejde, som tidligere studier havde observeret i denne slags mus. Størrelsen og alvoren af åreforkalkningen adskilte sig ikke signifikant mellem mus med døgnforstyrrelse og mus, der havde en normal døgn-nat cyklus.

Men koncentrationerne af makrofager adskilte sig markant, og disse kan være et tidligt tegn på, at en åreforkalkningslæsion dannes. "Monocytter er en slags kroppens politifolk, der patruljerer i blodet og spiser alt, hvad der ikke burde være der," forklarer Schönke. Når klumper af plak begynder at danne sig, strømmer monocytter til området og fjerner forhindringen og det beskadigede væv. Når de bosætter sig i vævet, kaldes de makrofager.

Forskerne ændrede fokus for at se, hvordan spisetider påvirkede makrofagkoncentrationen. Ved kun at se på deres simulerede skifteholdsarbejdere sammenlignede de, hvordan mus med tidsbegrænset fodring klarede sig i forhold til mus, der kunne spise, når de ønskede det.

"Tidsbegrænset fodring forhindrede i det mindste stigningen i makrofagkoncentration og inflammation, som vi observerede ved forstyrrelse af døgnrytmen," siger Schönke.

"Og det alene, hvis du vil oversætte dette til mennesker, er ret meningsfuldt. Vi ved, at inflammation er en meget stærk driver for denne og andre sygdomme, endnu mere for mennesker end for mus."

Pas på dine zeitgebers

Resultaterne fra musene, der arbejdede skiftehold, tyder på, at periodisk faste kan være en meningsfuld metode for mennesker, der skal kæmpe mod deres døgnrytme, siger forfatterne.

In het Panhuis peger på en anden grupper forskere, der for nylig udforskede periodisk faste blandt mennesker. Den undersøgelse viste, at brandmænd, der begrænsede deres spisetid til et 10-timers vindue i 12 uger, viste forbedringer i blodtryk, blodsukker og andre mål for hjertesundhed.

"Hvis det er muligt, skal du forsøge at spise i løbet af dagen - i rytmen som din krop naturligt ønsker at følge," siger Schönke.

Schönke tilføjer, at dem af os, der arbejder fra 9 til 5, også skal huske vores zeitgebers.

"Det er ikke engang kun skifteholdsarbejdere," siger Schönke. "Mennesker, der ikke arbejder skiftehold, er også ret gode til at forstyrre vores døgnrytmer ved at blive oppe virkelig sent, kigge på mange lyse skærme sent om aftenen. Alt dette svækker også vores døgnrytmer."

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020