P-piller og hård træning: En myte kan nu afkræftes

Kost og livsstil 17. dec 2023 3 min PhD student Mikkel Oxfeldt Skrevet af Morten Busch

Et nyt studie viser, at 2. generations p-piller ikke påvirker muskelrestitution hos kvindelige atleter, modsat hvad tidligere studier har vist. For første gang undersøgte den nye undersøgelse muskelrestitutionen hos trænede kvinder i stedet for utrænede. Denne undersøgelse er vigtig for atleter og trænere, da den mindsker bekymringer om effekten af ​​p-piller på muskelrestitutionen og bidrager til en ny forståelse af hormoners rolle i, hvordan kroppen responderer på intens træning.

Evnen til hurtig restitution efter fysisk anstrengelse er kritisk for sportsudøvere. I mange år har der været en bekymring om, at p-piller kunne have en negativ effekt på denne proces. Et nyt studie udfordrer de tidligere antagelser ved at vise, at 2. generations p-piller ikke har nogen skadelig indvirkning på muskelrestitutionen. Forskningen er et vigtigt skridt i at forstå den reelle effekt af p-piller på atleters præstation og sundhed.

"Vores forskning viser, at bekymringer vedrørende virkningerne af p-piller på restitution ikke er velbegrundet. Kvindelige atleter kan bruge 2. generations p-piller uden frygt for, at det vil forhindre dem i at komme sig ordentligt efter intens træning," forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d.-studerende Mikkel Oxfeldt fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

En mindre ting at bekymre sig om

Studiet involverede 40 trænede kvinder, hvor halvdelen brugte 2. generations p-piller, og den anden halvdel gjorde ikke. De gennemgik anstrengende træning, efterfulgt af evalueringer af muskelstyrke, springhøjde og muskelømhed. Blodprøver blev indsamlet før og 3, 24 og 48 timer efter træning for at vurdere markører for muskelskader. Deltagerne fik også udleveret individualiserede kostplaner til at støtte restitutionen.

"Dette studie er det første og største, der undersøger virkningen af p-piller på muskelrestitution hos trænede kvinder, med fokus på 2. generations p-piller, som er de mest brugte i Danmark. Vores studie sammenlignede restitutionshastighederne mellem de to grupper og afslørede, at muskelrestitution var lignende i begge grupper, hvilket indikerer, at brugen af dette præventionsmiddel ikke signifikant påvirker restitutionen af muskelfunktionen efter anstrengende træning," hævder Mikkel Oxfeldt.

Evnen til hurtigt at komme sig mellem træningssessioner er et af de redskaber, der er nødvendige for eliteatleter for at lykkes. Faktisk kan dårlig restitution være afgørende for en atlets karriere, grundet restitutionens afgørende rolle i at opretholde top præstation gennem en sæson med høj træningsbelastning.

"I en konkurrencesituation, som f.eks. verdensmesterskabet i håndbold, der finder sted lige nu, har de ofte kampe, der ligger meget tæt sammen i en finalerunde. Dette kræver hurtig restitution mellem kampe for at opretholde verdensklassepræstation. I situationer som denne er der grund til at være opmærksom på alle faktorer, der kan påvirke restitutionen. Med den nye viden om p-piller har atleter og trænere nu en mindre ting at bekymre sig om."

Den overraskende effekt af østrogen på skeletmuskler

Den primære årsag til, at forskerne dykkede ned i dette emne, var, fordi kønshormonet østrogen i tidligere eksperimenter har vist sig at have mange positive effekter, både på muskler og på kredsløbssystemet.

"Hvis vi tager en mus, hvor æggestokkene er fjernet, hvilket betyder, at de slet ikke producerer østrogen, og vi derefter giver dem østrogentilskud, kan du se nogle ret kraftige effekter i forhold til, hvordan musklerne reagerer.

"Hvis du forårsager muskelskade hos mus, der er blevet suppleret med østrogen, har de evnen til at regenerere deres muskler i langt større omfang end gruppen, der ikke har det.Dette tyder på, at østrogen spiller en afgørende rolle i musklerne.

Når kvinder tager p-piller, reduceres deres egen produktion af østrogen og andre kvindelige hormoner betydeligt, og de syntetiske hormoner fra p-pillerne tager over. Sandheden er, at vi har begrænset viden om, hvordan disse syntetiske hormoner påvirker et væv som skeletmuskler.

Tidligere studier på området har indikeret en negativ effekt af p-piller på restitutionen - hos utrænede personer. De indikerede, at brugere af p-piller oplever en større stigning i markører for muskelskade målt i blodet, efter meget intens træning.

"De hidtil udførte studier har fokuseret på utrænede personer, og det ser ud til at gøre en forskel. Utrænede personer oplever en større stigning i markører for muskelskade, en større funktionel tilbagegang i muskelstyrke og længere restitutionstid efter træning sammenlignet med trænede personer. På grund af denne forskel i kroppens reaktionen på træning var vi ikke sikre på, om den samme effekt af at tage p-piller ville blive observeret hos trænede personer."

Endnu mindre vides om nyere præparater

I traditionelle p-piller er hormonet i en anden kemisk form, ethinylestradiol, sammenlignet med den naturlige form af estradiol. Den naturlige form absorberes let i pille form, men nedbrydes helt i leveren på vej gennem kroppen og er derfor næsten ineffektiv.

"Ved at sætte en kemisk gruppe på hormonets 17. carbonatom blokeres nedbrydningen, men hormonet virker stadig – i det mindste som prævention. På trods af den hyppige brug af p-piller mangler vi stadig viden om deres virkning på kroppens systemer. Mængden af forskning - og ikke mindst kvaliteten af den nuværende forskning - er utilstrækkelig."

Forskernes mission er derfor at udføre noget gennemarbejdet forskning, således kvinder kan rådgives på et nuanceret og evidensbaseret grundlag. Studiet bidrager derfor med værdifuld viden til sportsvidenskaben og kvinders sundhed i forhold til brug af hormonel prævention. Det er dog vigtigt at bemærke, at studiet fokuserede på 2. generations p-piller, og derfor er der et åbent spørgsmål om effekten af andre præventionsmetoder.

”Nogle p-piller bruger hormonformer, der ligner meget mere den naturlige form, herunder nyere generationer af p-piller, men alternative former som minipiller og spiraler er også steget i popularitet. Selvom brugen af disse præventionsformer er stigende, ved man faktisk endnu mindre om disse typer præparater.”

Forskerne planlægger derfor at fortsætte forskningen for at udforske effekterne af forskellige typer hormonel prævention.

”Vi håber derfor at kunne skabe mere viden inden for feltet i de kommende år, og vi vil fortsætte med at udforske dette felt for at sikre, at vi forstår alle aspekter af menstruationscyklussen og hormonel præventions indvirkning på kvinders sundhed og atletiske præstationer,” understreger Mikkel Oxfeldt.

"Influence of 2nd Generation Oral Contraceptives on Muscle Recovery Following Repeated Resistance Exercise in Trained Females" er udgivet i Medicine and Science in Sports and Exercise. Studiet modtog finansiering gennem Novo Nordisk Fondens uddeling af et tilskud på 100 millioner danske kroner til Team Danmark med det formål at styrke Danmarks konkurrenceevne inden for international eliteidræt og skabe ny viden om fysisk aktivitet, der også kan gavne den brede befolkning. Adskillige forfattere er ansat på Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital, som også modtager finansiering fra Novo Nordisk Fonden."

Mikkel Oxfeldt is a PhD student at Aarhus University, Department of Public Health, investigating the impact of endogenous and exogenous female sex hor...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020