På trods af pause for AstraZenecas vaccine vil folk stadig gerne vaccineres

Sygdom og behandling 11. apr 2021 2 min Professor Søren Dinesen Østergaard Skrevet af Kristian Sjøgren

89 pct. af danskerne vil stadig gerne vaccineres mod COVID-19 – også selvom AstraZenecas vaccine er kædet sammen med sjældne tilfælde af blodpropper.

Danskernes lyst til at rulle ærmerne op og få et vaccinestik mod COVID-19 er stadig i top. Det viser ny dansk forskning, som har set på, hvordan nyheden om sjældne tilfælde af blodpropper i forbindelse med vaccinering med AstraZenecas vaccine har påvirket danskerne vaccinelyst.

Forskningen viser, at ni ud af ti danskere vil sige ja tak til en vaccine, når de får den tilbudt. Det tal er lige så højt, som inden vaccinen fra den svensk-britiske vaccineproducent blev sat på pause.

»Vi spurgte i februar et udsnit af danskerne, om de ville lade sig vaccinere mod COVID-19, og det svarede 89 procent ja til. Det billede er uændret, efter at AstraZeneca-vaccinen kom under mistanke for at give blodpropper,« forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, professor Søren Dinesen Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet samt Afdeling for Depression og Angst Aarhus under Universitetshospital Psykiatrien.

Forskningen er offentliggjort i Danish Medical Journal.

Folk vurderer vaccine fra AstraZeneca som mindre sikker

I undersøgelsen har knap 1.500 danskere deltaget.

De blev i februar, altså inden COVID-19-vaccinen fra AstraZeneca blev sat på pause, spurgt, om de ville lade sig vaccinere mod COVID-19. I marts, efter vaccinen fra AstraZeneca var sat på pause, blev deltagere stillet samme spørgsmål.

Spørgeskemaundersøgelsen viser, at 89 pct. af de adspurgte i både februar og marts svarede, at de ville lade sig vaccinere.

I undersøgelsen blev deltagerne også bedt om at vurdere sikkerheden ved hhv. vaccinen fra AstraZeneca og vaccinen fra Pfizer.

På en skala fra 0 til 10 scorede vaccinen fra Pfizer højest, da folk følte sig så sikre på den, at de gav den en gennemsnitlig karakter på lidt over otte. Tilsvarende scorede vaccinen fra AstraZeneca kun lidt over fem.

Undersøgelsen viser også, at det er personer, som ikke vil lade sig vaccinere, der er mest utrygge ved vaccinerne.

»Når 89 procent alligevel fastholder, at de vil lade sig vaccinere, vidner det om stor tiltro til sundhedsvæsenet og myndighedernes anbefalinger. Det overraskede os lidt, at tallet ikke faldt efter rapporterne om blodpropper i relation til AstraZeneca-vaccinen. Det lover godt for COVID-19-vaccinationsprogrammet i Danmark,« siger Søren Dinesen Østergaard.

Ikke sikkert at alle 89 pct. kommer til at lade sig vaccinere

Selvom 89 pct. svarer, at de vil lade sig vaccinere, er det dog ikke sikkert, at de alligevel kommer til at blive det.

Når forskere laver denne type spørgeskemaundersøgelser, er der risiko for såkaldt social desirability bias, hvilket vil sige, at mange svarer det, som, de mener, ”man bør svare”.

Senere, når folk bliver bedt om at rulle ærmerne op, vil en del muligvis trække sig alligevel.

»Hvis denne bias spiller ind her, kan det betyde, at spørgeskemaundersøgelsen generelt overvurderer opbakningen til vaccinationsprogrammet,« forklarer Søren Dinesen Østergaard.

Venter på dansk udmelding

Undersøgelsen blev lavet, før det europæiske lægemiddelagentur EMA d. 7. april meldte ud, at der sandsynligvis er en kobling mellem COVID-19-vaccinen fra AstraZeneca og sjældne tilfælde af blodpropper i kombination med lavt antal af blodplader

EMA fastholdt dog samtidig, at fordelene ved AstraZeneca-vaccinen stadig risici.

De danske sundhedsmyndigheder afventer resultater fra en række nationale undersøgelser og forventer at komme med en udmelding om AstraZeneca-vaccinen i uge 15. Umiddelbart er det Søren Dinesen Østergaards vurdering, at vi ikke kommer til at se et stort fald i tilslutningen til vaccinationsprogrammet i Danmark efter den kommende udmelding.

»Danskerne har stor tillid til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så jeg forventer, at folk fortsat vil tilslutte sig anbefalingerne i stor stil,« siger han.

“Sustained COVID-19 vaccine willingness after safety concerns over the Oxford-AstraZeneca vaccine” er udgivet i Ugeskrift for Læger. Søren Østergaard Dinesen modtog i 2020 en hastebevilling på 1.050.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskningsprojektet Mental Health Consequences of the COVID-19 Pandemic.

Department of Clinical Medicine is a brickless organisation conducting both basic health science research and clinical research within all medical spe...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020