Hvad 'magiske svampe' gør for sunde sind

Sundhed og velvære 15. dec 2022 4 min Scholarstipend student Anna Søndergaard, Assoc. Professor, Psychologist Dea Siggaard Stenbæk Skrevet af Eliza Brown

Psilocybin er et hallucinogent, psykedelisk stof forbundet med følelser af at eksistere udenfor tid. Forskere har bedt 39 raske deltagere om selv at rapportere om deres evne til at være selvbevidst, og hvor bevidste de generelt er om fysiske fornemmelser forbundet med at spise magiske svampe. Resultaterne understreger, at det næsten helt sikkert er mere kompliceret end forventet at give en nuanceret karakteristik af denne tilstand.

Psilocybin, det psykedeliske middel, der giver "magien" til magiske svampe, har vist sig lovende i behandlingen af tilfælde af depression og angst, der ikke reagerer godt på andre indgreb. Det er blevet hyldet som en potentiel gamechanger i alt fra rygestop og alkoholmisbrug til tvangstanker og -handlinger. 

Men hvilken effekt har psilocybin på mennesker uden psykiske lidelser?

Ny forskning, offentliggjort i oktober i Frontiers in Psychology, tyder på, at raske mennesker, der tager psilocybin og rapporterer mere 'mystiske' oplevelser under deres medicinske rejse, ser varige ændringer i en egenskab, psykologer kalder 'trait mindfulness', et mål for, hvor meget de er i stand til at leve i nuet.

"Det er virkelig interessant at se, hvor store disse psilocybin-oplevelser er for raske individer," siger Anna Søndergaard, hovedforfatter af undersøgelsen og tidligere neurobiologisk forsker ved Rigshospitalet. "De kommer ud med disse meningsfulde oplevelser bagefter, som de holder fast i og forsøger at implementere i deres liv."

Svampe og mindfulness

Psilocybin er et hallucinogent, psykedelisk stof forbundet med følelser af at eksistere uden for tid, en dyb følelse af fred og enhed med alt, hvad der er.

Effekterne af psilocybin passer godt sammen med det psykologiske begreb om selvbevidsthed, som "formodes at være en indikator for psykologisk sundhed, hvilket betyder, at du spekulerer mindre og er mere nærværende og opmærksom på dine følelser og den nuværende oplevelse," forklarer Søndergaard.

"Man sætter ikke et mærkat på det nuværende øjeblik. Man er bare i stand til at observere det, være vidne til det og opleve det," tilføjer Dea Siggaard Stenbæk, lektor og forsker Neurobiology Research Unit ved Rigshospitalet og en anden hovedforfatterne på den nye artikel.

Egenskaben mindfulness betragtes som en stabil del af din personlighed, selvom forskning tyder på, at meditation og mindfulness-praksis kan ændre udgangspunktet for den.

Mystik og papirarbejde

Søndergaard og hendes medforskere bad 39 raske deltagere om at selvrapportere om deres egen mindfulness ved hjælp af et værktøj kaldet 'mindful attention awareness scale' – hvor de gav sig selv score på deres følelsesmæssige bearbejdning, daglige evne til at fokusere på opgaver og hvor bevidste de generelt var på af fysiske fornemmelser, blandt andet deres opmærksomhed.

Efter omhyggelig instruktion og følelsesmæssigt forberedelsesarbejde overvågede uddannede forsøgsledere deltagerne gennem psilocybin-'oplevelser' (eller, som de sandsynligvis ville blive kaldt uden for laboratoriet, guidede ture). Forskerne administrerede en medium til høj dosis psilocybin i pilleform, da svampe er umulige at standardisere, og sad med deltagerne i et roligt, behageligt miljø.

Nogle deltagere modtog PET- eller MR-scanninger under påvirkning af psilocybin i håbet om, at forskerne ville være i stand til at bekræfte resultater fra en tidligere undersøgelse, der tydede på, at visse serotoninreceptorer i hjernens neocortex var forbundet til egenskaben mindfulness.

Når deres oplevelse var overstået, bad forskerne deltagerne om at udfylde et "spørgeskema om mystiske oplevelser", der bad dem om at bedømme ting som "frihed fra begrænsningerne af dit personlige selv og følelse af sammenhold eller bånd med det, der skulle være større end dit personlige jeg” på en skala fra 1 til 6. 

Og ja, forskere sætter normalt pris på, at udfyldelse af et spørgeskema er den mindst mystiske oplevelse, man kan forestille sig.

Tre måneder senere revurderede forskerne deltagernes selvbevidsthed for at se, om deres mystiske oplevelse havde en varig effekt på, hvordan de interagerer med verden.

Mere 'magi', flere gevinster

Holdet fandt ud af, at deltagere over hele linjen oplevede en gennemsnitlig stigning på 8 procent i mindfulness-score efter deres psilocybin-oplevelse – helt sikkert en "robust stigning", der varede ved i flere måneder, siger Søndergaard.

Det er særligt slående sammenlignet med andre interventioner, idet en tidligere undersøgelse fulgte raske deltagere gennem et intensivt 8-ugers "mindfulness-baseret stressreduktion"-kursus og så forsøgspersoner øge deres egen mindfulness-score med kun 7 procent – trods det lange og intensive forløb.

Det mest interessante fund, siger forskerne, er, at folk, der rapporterede mere intense mystiske oplevelser, så et forholdsmæssigt større bump.

Forskerne havde også håbet at kaste lys over potentielle mekanismer for psilocybins effekt på hjernen. I modsætning til deres forventninger kunne PET- og MR-scanningerne ikke identificere et klart forhold mellem ændringer i serotoninreceptorer i neocortex eller frontolimbiske områder af hjernen og ændringer i mindfulness-scoren. 

Der var godt nok en statistisk signifikant sammenhæng mellem aktivitet i højre amygdala, et område af hjernen forbundet med regulering af følelser og konsolidering af hukommelsen, men Søndergaard og Stenbæk mener, at den sammenhæng næppe er meningsfyldt.

Resultaterne understreger, at en nuanceret karakteristik som egen mindfulness næsten helt sikkert er "mere kompliceret end blot én receptor," påpeger Søndergaard.

Placebo-problemet

Holdet ser frem til at gentage undersøgelsen med flere forsøgspersoner og parre karaktertrækket mindfulness med data om, hvordan deltagernes livsbetingelser kan have ændret sig i de mellemliggende tre måneder.

Det er – ifølge forskerne – meget nemmere at være opmærksom, når du og din familie har en stabil bolig og fødevaresikkerhed, for eksempel.

En gennemgående torn i øjet på psykedelisk forskning er vanskeligheden ved at skabe en kontrolgruppe, som i lægemiddeludvikling er afhængig af, at både forsøgspersoner og forsøgsledere er usikre på, hvilke deltagere der fik en aktiv dosis for at udelukke placeboeffekten. Men i tilfælde af psykedelika er det generelt indlysende for enhver, om nogen oplever en stor forbindelse med alt, hvad der er, eller blot sidder i et rum i seks timer, ædru som en dommer.

For at omgå problemet er Stenbæks team i gang med en undersøgelse med en anden form for kontrolgruppe. "Vi giver dem en lav dosis – de mærker noget, så de kan være i tvivl om, hvorvidt de får den lave dosis eller den høje dosis," siger hun.

Lad være med at selvmedicinere

Forfatterne understreger, at det er vigtigt, at folk ikke tager nyere forskning i potentielle fordele ved psilocybin som en åben opfordring til at eksperimentere med psykedelika derhjemme. Uden for de kontrollerede omgivelser i et laboratorium og uden den omhyggelige psykologiske vurderinger involveret i undersøgelsen kan psykedeliske ture hurtigt blive mørke.

"Jeg synes, det er virkelig vigtigt at huske på, at hvor smukke og vidunderlige disse oplevelser end kan være, kan de også være en tur til helvede," siger Stenbæk.

”Vi ved alle, hvordan det er at være rigtig bange og have det rigtig dårligt, men når du er i normal vågen bevidsthed, har du tiden på din side – du har en fornemmelse af tid, og derfor har du en fornemmelse af, at det her nok skal gå væk igen,” forklarer hun. 

"Når du tager en psykedelisk tur, forsvinder tiden. Og det er også derfor, du kan få disse virkelig store, smukke oplevelser, som føles uendelige og evige. Men når du har det dårligt på en rejse, er du også i evigheden, så du har det dårligt for evigt – det kan få en karakter af at være i helvede. Du har ikke den følelse af, at tiden udfolder sig. I stedet er du fanget i en tidsløkke og det kan føles virkelig forfærdeligt."

The NRU neuropsychology group aims to investigate how serotonin is involved in psychological components of human health. Especially it focuses on pers...

The NRU neuropsychology group aims to investigate how serotonin is involved in psychological components of human health. Especially it focuses on pers...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020