Gravide aborterer oftere, hvis de ryger og drikker for meget kaffe

Kost og livsstil 23. feb 2018 2 min Associate professor Bodil Hammer Bech Skrevet af Morten Busch

Mængden af velmenende råd til gravide er enorm. Mange er velbegrundede, mens en del beror på mode og formodninger. Et danskledet forskningsprojekt har nu forsøgt at sætte tal på farerne ved at ryge eller drikke kaffe under graviditeten. Både rygning og for meget kaffe øger hver for sig risici for aborter og føtal død.

Der er ekstra god tid til at besøge den lokale café med veninden, når man venter sig, men måske skal man erstatte de ekstra caffe latter med en smoothie eller vand. En analyse af gravides forbrug af kaffe og cigaretter viser, at man skal holde sig helt fra cigaretterne og holde kaffeforbruget nede, hvis man vil minimere risikoen for abort.

”Hvis du ryger mere end 10 cigaretter om dagen, mens du er gravid, er din risiko for abort eller fosterdød 23 % højere, end hvis du ikke ryger eller drikker kaffe. Tilsvarende er den 17 % højere, hvis du drikker mere end 3 kopper kaffe pr. dag. I vores studie fandt vi at 13 ud af 1000 fostre døde efter 12. graviditetsuge. Hvis man både ryger meget og drikker meget kaffe, vil det ifølge vores resultater stige til 24 ud af 1000,” fortæller en af hovedforfatterne på studiet, lektor Bodil Hammer Bech fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Rygeres blod speeder forbrændingen op

  I studiet indgik data fra mere end 90.000 danske kvinder via den Danske Nationale Fødselskohorte ”Bedre Sundhed I Generationer”. Forskerne håbede med studiet, at kunne kaste nyt lys over sammenhængen mellem rygning og kaffeforbrug, da der før er rapporteret en mulig sammenhæng mellem de to, når det gælder risikoen for føtal død. 

”Vi ved, at koffein nedbrydes langsommere i gravide kvinder, og at koffeinen kan passere over moderkagen og dermed påvirke fostret. Samtidig har tidligere forskning blandt rygere vist, at de forbrænder koffein hurtigere. Derfor var vi spændte på at se, hvilken effekt kombinationen af rygning og kaffe gav.”

Såfremt stofferne i rygeres blod speeder forbrændingen af koffeinen op, kunne forskerne ligefrem forvente, at sammenhængen mellem kaffe og spontan abort var mindre udtalt hos rygerne, hvis det er koffein, der øger risikoen for spontan abort. Den effekt så forskerne kun, hvis de storrygende kvinder, der drak mindre end 3 kopper kaffe pr. dag.

”Vi kunne se en svagt kompenserende effekt hos kvinder, der røg over 10 cigaretter pr. dag, men altså kun, hvis de drikker mindre end 3 kopper kaffe pr. dag. Det resultat er dog forbundet med statistisk usikkerhed. Det er dog noget, der tyder på, at hvis de drikker over 3 kopper pr. dag og ryger 10 cigaretter, så er risikoen for at abortere næsten fordoblet, i forhold til hvis de hverken ryger eller drikker kaffe.”

Sårbarhed grundlægges

Selv om forskerne ikke er i tvivl om, at henholdsvis cigaretter og for meget kaffe øger risikoen for føtal død hos kvinder, så er de noget mere forsigtige med den kombinerede effekt af kaffe og cigaretter. Dertil mangler der mere detaljerede undersøgelser, fx så kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter dagligt, men ikke drikker kaffe, til kun at have en 5 % øget risiko for at abortere sammenlignet med kvinder, der ikke ryger og ikke drikker kaffe.

”De resultater er dog ikke statistisk signifikante, så det er kun en indikation, og man kan sige, at man i hvert fald heller ikke kan se en klar præventiv effekt.  Så alt i alt ville jeg holde mig til et forsigtighedsprincip, der lyder, at man skal holde sig helt væk fra cigaretter og kun drikke en moderat mængde kaffe, når man er gravid.”

Imens fortsætter forskerne forskningen i, hvilke faktorer der har betydning for sundhed og sygdom hos mor og barn under og efter graviditet. De har både fokus på lægemidler, miljøgifte og altså i dette tilfælde kaffe og cigaretter. Under graviditeten grundlægges nemlig en sårbarhed, der kan give barnet sygdomme eller misdannelser.

”Nogle faktorer kan have betydning for udfaldet af graviditeten. Eller måske viser de sig først senere i livet. I vores forskning vil vi gerne finde frem til de vigtigste faktorer, for hvis vi får mere præcis viden om, hvordan adfærd før og under graviditet kan påvirke barnets udvikling og sundhed, kan vi forhåbentlig yde en endnu mere kvalificeret rådgivning til gravide,” slutter Bodil Hammer Bech.

Artiklen “Potential combined effects of maternal smoking and coffee intake on foetal death within the Danish National Birth Cohort” er udgivet i European Journal of Public Health. Bodil Hammer Bech modtog i 2016 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet “Maternal smoking during pregnancy and offspring utilisation of healthcare services”.

It is difficult to assess if the association between caffeine intake and outcomes are because of the caffeine in itself or if because the pregnancies...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020