Mundskyl med klorhexidin laver rod i tarmene

Sundhed og velvære 16. jun 2024 3 min Professor Mattias Carlström Skrevet af Kristian Sjøgren

Der er forbindelse mellem bakterierne i munden og bakterierne i tarmene, og det betyder, at når man slår bakterierne i munden ihjel med mundskyl med klorhexidin, ændrer det også dramatisk ved sammensætningen af bakterier i tarmene. Blandt andet forsvinder tarmbakterier, der normalt associeres med øget risiko for udvikling af type 2-diabetes og overvægt, men det er ikke nødvendigvis et sundhedstegn, siger forsker.

Mange mennesker har mundskyl stående i badeværelset ved siden af tandbørsten. Reklamerne for disse væsker lover bedre mundhygiejne og beskyttelse mod blandt andet plak, caries og tandkødsbetændelse. Alt sammen lyder meget besnærende, men ny forskning viser, at det ikke er omkostningsfrit på den måde at forsøge at kontrollere, hvad der lever af mikrober i munden.

Forskningen viser blandt andet, at personer, der benytter mundskyl med klorhexidin, har meget mindre diversitet i sammensætningen af bakterier i tarmene, og netop diversiteten af bakterier i tarmene hænger uløseligt sammen med et godt helbred. Derfor er anbefalingen fra forskerne bag studiet da også, at mundskyl med klorhexidin ikke hører til på badeværelset ved siden af tandbørsten, men nærmere i skraldespanden.

»Vi ser, at der i tarmene sker en ændring i sammensætningen af tarmbakterier, hvilket ændrer ved optaget af vigtige næringsstoffer. Med mundskyl med klorhexidin får man etableret dysbiose, som alt andet lige må være usundt på den lange bane,« fortæller en af forskerne bag studiet, professor Mattias Carlström fra Karolinska Institutet i Sverige. Forskningen er offentliggjort i Scientific Reports.

Mundskyl smadrer gavnlige bakterier i munden

Det nye studie er ikke det første til at vise, at det er noget rod at benytte mundskyl med klorhexidin med det formål at højne mundhygiejnen. Tidligere studier har blandt andet vist, at brug af mundskyl kan lede til forhøjet blodtryk og forstyrrelser i insulin-glukose-homøostasen, altså hvor godt kroppen regulerer blodsukkeret. Mattias Carlström har selv tidligere publiceret undersøgelser, som viste, at brug af mundskyl med klorhexidin udrydder nogle mundbakterier, som vi ellers meget gerne vil beholde.

Her er det vigtigt at holde tungen lige i munden. Mattias Carlström er med sine kollegaer særligt interesseret i nitrogenoxid-balancen i kroppen. Nitrogenoxid spiller blandt andet en vigtig rolle i at holde oxidativt stress nede, og netop oxidativt stress kan lede til udvikling af en lang række sygdomme fra hjertekarsygdomme til neurodegenerative sygdomme. Nitrogenoxid i blodet er også medvirkende til at afslappe musklerne omkring blodårerne og derigennem sænke blodtrykket.

Kroppens adgang til nitrogenoxid sker gennem egenproduktion, men vi kan også få det ved omdannelse af nitrit til nitrogenoxid, og netop nitrit kan vi få adgang til ved bakteriel produktion af nitrit fra nitrat. Der findes nemlig i mundhulen bakterier, som er i besiddelse af en såkaldt nitratreduktase, som kan omdanne nitrat til nitrit, og det nitrit kan vi mennesker så omdanne til nitrogenoxid. Nitrat får vi gennem kosten.

»Vi kan ikke selv lave nitrat om til nitrit. Det kan ingen pattedyr, og derfor er vi afhængige af bakterierne. Men når vi bruger mundskyl med klorhexidin, udsletter vi alle disse bakterier og dermed denne alternative kilde til nitrogenoxid, som er vigtig for et sundt helbred,« forklarer Mattias Carlström.

Gav mus mundskyl

Og så er vi fremme ved det nye studie. I studiet ønskede forskerne at undersøge, hvad brug af mundskyl med klorhexidin har af betydning for andre vigtige bakterier, nemlig dem i tarmene. Til formålet gav de mus mundskyl med klorhexidin og undersøgte i afføringsprøver, hvordan det ændrede ved sammensætningen af bakterier i tarmene. Musene blev under forsøget fodret med vestlig diæt bestående af meget fedt og mange kalorier.

»Det er velkendt, at dysbiose i munden eller tarmene kan lede til udvikling af alt fra forhøjet blodtryk til udvikling af hjertekarsygdomme, nyresygdomme, type 2-diabetes og svær overvægt, men det er endnu ikke velundersøgt, hvordan det, som sker i munden, har indflydelse på det, som sker i tarmen,« forklarer Mattias Carlström.

Gør mus slanke – men det er ikke sundt

Resultatet af studiet afslørede store konsekvenser af brugen af mundskyl med klorhexidin. For det første fandt forskerne, at brug af klorhexidin reducerede antallet af bakterier i tarmene og antallet af forskellige bakterier i tarmene. Smal diversitet af bakterier i tarmene er generelt ikke et sundhedstegn. Faktisk fandt forskerne også, at de mus, som forskerne gav mundskyl, så ud til umiddelbart at få en sundere metabolisk profil. De tabte sig, fik reduceret mængden af fedt på kroppen, fik forbedret deres insulin-glukose-homøostase og havde mindre fedtakkumulering i leveren, uden at effekten var resultatet af et mindre kalorieindtag.

Alt sammen lyder måske meget sundt, men forskerne fandt også en øget mængde triglycerider og proteiner i tarmene, hvilket indikerer, at ændringen i tarmbakteriesammensætningen ved brug af mundskyl med klorhexidin leder til et reduceret optag af disse næringsstoffer. »Det skræmmende er, at mundskyl er i stand til at reducere optaget af næringsstoffer over tarmen. Det kan godt være, at det leder til reduceret fedtakkumulering på den korte bane, men på den lange bane er det usundt,« siger Mattias Carlström.

Han fortæller, at opdagelsen kun er den ene del af ligningen. Den anden del handler om at forstå, hvordan det at benytte mundskyl med klorhexidin ender med at påvirke sammensætningen af bakterier i tarmene med et helbredsmæssigt uheldigt udfald. »Vi kender endnu ikke til denne kobling, men det er klart, at vores resultater alligevel peger på, at det bør frarådes at benytte mundskyl med klorhexidin på regelmæssig basis, hvis man ikke har behov for det for at behandle en eller anden form for mundsygdom,« siger Mattias Carlström.

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020