D-vitamin øger produktionen af testosteron

Sundhed og velvære 18. mar 2020 3 min Associate Professor Martin Blomberg Jensen Skrevet af Kristian Sjøgren

Mangel på D-vitamin og testosteron hos mænd kan influere på fertiliteten eller lede til knogleskørhed og tab af muskelmasse. Nu viser ny dansk forskning, at de to ting måske er tættere forbundet end tidligere antaget, da mangel på D-vitamin kan nedsætte testosteronproduktionen.

Vi får D-vitamin fra soleksponering, kosten eller kosttilskud. Mængden af D-vitamin i blodet kan påvirke produktionen af kønshormonet testosteron hos mænd.

For de fleste mænd vil et højere indtag af D-vitamin formentlig ikke påvirke niveauerne af testosteron særlig meget, men mænd med D-vitaminmangel kunne måske overveje vitamintilskud for at øge niveauet af testosteron i kroppen og muligvis også fertiliteten.

Dét konkluderer et nyt dansk studie, hvor forskere koblede D-vitaminniveauet i blodet til kroppens produktion af testosteron.

”Vi har i mange år forsket i, hvordan D-vitamin påvirker reproduktionen. Det nye i dette studie er, at vi kan vise, at D-vitamin påvirker produktionen af testosteron. Der synes at være en direkte sammenhæng, og man kan spekulere i, om D-vitamintilskud til mænd med D-vitaminmangel kan give en klinisk relevant forøgelse af testosteron,” fortæller gruppeleder og læge Martin Blomberg Jensen fra Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet i København.

Studiet er for nylig offentliggjort i Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Testosteron er vigtigt for fertiliteten og helbredet

Testosteron dannes i mandens testikler og er stramt reguleret af hypofysens hormoner.

Hypofysen er følsom over for kønshormonkoncentrationen i blodet, og ved en faldende koncentration udskiller hypofysen luteiniserende hormon, der er den vigtigste stimulator af testosteronproduktionen.

Mænd, der kun har én testikel, har typisk behov for en højere koncentration af luteiniserende hormon for at opnå tilstrækkelige koncentrationer af testosteron, da den tilbageværende testikel skal løfte hele opgaven og derfor skal stimuleres mere.

Lavere produktion af testosteron kan resultere i mindre energi, mindre muskelmasse, nedsat sexlyst og øget risiko for knogleskørhed.

Derudover producerer infertile mænd mindre testosteron end mænd med normal fertilitet.

Observationelle studier med danske mænd

I det nye studie undersøgte forskerne fra Rigshospitalet, om de kunne finde en sammenhæng mellem niveauerne af D-vitamin og testosteron i blodet blandt to grupper af danske mænd.

Én gruppe bestod af 41 mænd, der havde fået fjernet den ene testikel på grund af testikelkræft, og den anden gruppe bestod af 300 raske, unge mænd.

Forskerne tog blodprøver fra mændene og undersøgte dem for indholdet af testosteron, luteiniserende hormon, D-vitamin og det kalk-regulerende hormon parathyroideahormon.

Sammenkoblingen af parathyroideahormon og D-vitamin giver forskerne et mere nuanceret billede af den enkelte persons D-vitaminstatus end D-vitamin alene, mens testosteron og luteiniserende hormon fortæller noget om hypofysen og testiklernes funktion.

”Forholdet mellem testosteron og luteiniserende hormon kan vi bruge til at sige noget om, hvor meget testosteron testiklerne kan producere sammenlignet med mængden af luteiniserende hormon,” forklarer læge og ph.d.-studerende Rune Holt, der er hovedforfatter på artiklen.

Mangel på D-vitamin fører til lavere produktion af testosteron

Resultatet af undersøgelsen viste, at niveauerne af testosteron og D-vitamin i blodet var koblet sammen blandt de 300 raske mænd med normal testosteronproduktion.

Raske mænd med lav D-vitaminstatus og højt parathyroideahormon havde et lavere forhold mellem testosteron og luteiniserende hormon i blodet.

41 mænd, der havde fået fjernet den ene testikel, fik en indsprøjtning med humant choriongonadotropin for at undersøge den tilbageværende testikels evne til at danne tilstrækkeligt testosteron.

Da forskerne sideløbende undersøgte mændenes D-vitaminstatus, kunne de se, at mænd med et lavt niveau af D-vitamin i blodet reagerede dårligere på indsprøjtningen med humant choriongonadotropin end mænd med et normalt eller højt niveau af D-vitamin i blodet.

Martin Blomberg Jensen forklarer, at netop den opdagelse har klinisk relevans.

”Mænd, som har fået fjernet den ene testikel af den ene eller anden grund, bliver ofte undersøgt med en hormonstimulationstest med humant choriongonadotropin for at teste, om den tilbageværende testikel evner at producere tilstrækkeligt testosteron. Vores resultater indikerer, at det i klinikken kan være relevant at undersøge disse mænds D-vitaminstatus, inden deres testikelfunktion undersøges, fordi det kan påvirke, hvor godt de reagerer på stimulering med humant choriongonadotropin,” siger Martin Blomberg Jensen.

Tilskud med D-vitamin kunne have en dobbelt positiv effekt på knoglesundhed, da D-vitaminmangel er forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvilket mangel på testosteron også er.

Derfor kan D-vitamintilskud for at sikre højere niveauer af testosteron påvirke helbredet ekstra positivt.

Infertile mænd med D-vitaminmangel bør få D-vitamin

Forskerne undersøgte også, om D-vitamin direkte kan stimulere testikelvæv til at danne testosteron.

Testikelvævet kom fra mænd, der havde fået fjernet den ene testikel på grund af testikelkræft. Efter operationen udtog forskerne noget raskt testikelvæv, der ikke indeholdt kræftceller, og dyrkede vævet i laboratoriet.

Forskerne lagde aktiveret D-vitamin ned til vævet og undersøgte derefter udskilningen af testosteron.

Det væv, der blev udsat for aktiveret D-vitamin, producerede mere testosteron end det væv, som ikke fik tilført aktiveret D-vitamin.

Fundet indikerer, at D-vitamin påvirker testosteronproduktionen direkte i testiklerne.

”Vi afventer data fra et stort studie, hvor vi har behandlet infertile mænd med D-vitaminmangel med høje doser af D-vitamin, for at se, om det kan øge deres testosteronproduktion og forbedre deres fertilitet,” fortæller Martin Blomberg Jensen.

Martin Blomberg Jensen forventer at kunne komme ud med resultaterne af dette nye studie i løbet af 2020, og selvom han ikke endnu kan løfte sløret for resultaterne, så er der grund til at være optimistisk: mænd med nedsat sædproduktionen behandlet med D-vitamin har fået en bedre fertilitet i forhold til placebo-behandlede mænd.

Vitamin D and sex steroid production in men with normal or impaired Leydig cell function” er udgivet i Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Martin Blomberg Jensen modtog i 2018 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Clinical relevance of the calcium-sensing receptor in reproduction”, og i 2017 til projektet “RANKL and male fertility”, Excellence Project for Young Researchers within Endocrinology and Metabolism.

Our research is inspired by the realities we face in our outpatient clinic: an increased prevalence of reproductive disorders without known aetiology....

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020