Mediestorm om HPV-vaccination medførte færre MFR-vaccinationer

Sygdom og behandling 22. jun 2020 2 min Professor Mette Ejrnæs Skrevet af Morten Busch

Negativ medieomtale og usikkerhed blandt forældre fik i 2013 antallet af humant papillomavirus (HPV)-vaccinationer af piger til at styrtdykke i Danmark. Et nyt studie afslører nu, at debatten også påvirkede mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR)-vaccination i Danmarks børnevaccinationsprogram. Det er endnu usikkert, om faldet i MFR-vaccination primært skyldes generel vaccinationsskepsis, eller om forældre afventede en afklaring af HPV-vaccinationen, så deres piger kunne få begge vaccinationer på samme tid.

Interesseret i Sygdom og behandling? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Vaccination kan få bølgerne til at gå højt – måske fordi den ikke som ved sygdom handler om at få medicin, der helbreder. Diskussionen, om vaccination gør mere skade end gavn, eskalerede til nye højder i Danmark, da mange piger i 2013-2015 udviklede tilsyneladende uforklarlige sygdomme, som enkelte læger, forældre og medier var hurtige til at henføre til HPV-vaccinationen. Debatten fik andelen af HPV-vaccinerede piger til at falde fra 79 % til 46 %.

”Mens vi undersøgte det fald nærmere, opdagede vi det interessante fænomen, at indførelsen af HPV-vaccination i 2009 havde medført en 5 procentpoint stigning i MFR-vaccinerede piger, så pigers hyppighed af MFR-vaccination lå over drengenes. HPV-vaccination-debatten fra 2013 og frem fik andelen af MFR-vaccinerede til at falde – især for piger, hvor den faldt med 6 procentpoint i forhold til drenge, så piger og drenges vaccinationsrater igen lå på nogenlunde samme niveau. Vores undersøgelse kan ikke præcist klarlægge årsagerne til disse ændringer, men meget tyder på, at faldet både skyldes en stigende vaccinationsskepsis, men også at især travle forældrene simpelthen ventede på afklaring af HPV-vaccinationen, så deres børn kunne få to skud på én gang,” forklarer en hovedforfatter på studiet, professor Mette Ejrnæs fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Kønsforskel udlignes

Det nye studie bygger på tal fra 1991 til 2017 fra Danmarks registre – i alt 827.716 piger og drenge. I Danmark tilbydes børnene MFR-vaccination – første gang efter 15 måneder og igen som 12-årige (i dag efter 15 måneder og som 4-årige). Indtil 2009 tog 85 % af drengeforældre og 86 % af pigeforældre imod dette tilbud, men det ændrede sig, da HPV-vaccinationen i 2009 blev et gratis tilbud til 12-årige piger.

”Efter 2009 steg andelen af, som fik MFR-vaccination, fra 86 % til 88 %, men faldt for drenge. Vi kan forestille os, at mange af pigerne, der misser vaccinationerne, har travle forældre, og at stigningen skyldes, at mange af disse forældre nu har to grunde til at få en tid hos lægen. I hvert fald ser vi udelukkende stigningen hos pigerne, så det er nærliggende at tolke resultaterne på den måde,” siger Mette Ejrnæs.

I de efterfølgende år var der konstant 4–6 procentpoint forskel mellem MFR-vaccinerede drenge og piger, men den forskel ændrede sig igen i 2013, hvor debatten om HPV-vaccinationen blev sat i gang, og usikkerheden bredte sig, om HPV-vaccinationen er farlig.

”Udover det markante fald i andelen af HPV-vaccinerede piger så faldt andelen af MFR-vaccinerede markant fra 88 % til 80 %. Andelen af MFR-vaccinerede drenge faldt lidt mindre – til 79 % – så der var en udligning mellem kønnene, som vi dels tilskriver, at der ikke længere var en dobbelt så god grund for pige-forældre til at bestille tid hos lægen kombineret med en generel stigende vaccinationsskepsis,” forklarer Mette Ejrnæs.

Timing kan give bagslag

Samtidig vaccination for HPV og MFR ser altså ud til at øge den samlede vaccinationsoptagelse. Imidlertid kan reduceret efterspørgsel efter én vaccination reducere samtidig vaccination og undergrave dækningen af et lands vaccinationsprogram.

”Den nye forskning er ikke kun vigtig for fremtiden for Danmarks børnevaccinationsprogram. Børnevaccinationsprogrammer er på verdensplan blandt de mest omkostningseffektive folkesundhedsinterventioner. WHO har derfor udpeget usikkerhed omkring og modstand mod vacciner som én af de førende trusler mod global folkesundhed,” siger Mette Ejrnæs.

Dækningen er generelt høj for mange børnevaccinationer i de fleste lande, men alligevel kæmper mange lande med at opnå den tilstrækkeligt høje effektivitetsgrad, der skal til for at kontrollere og potentielt eliminere alvorlige sygdomme.

”Dette studie viser, at timingen af vaccination er vigtig. På samme måde som vi så en positiv effekt på MFR-vaccinationen af at tilbyde HPV-vaccinationen til 12-årige piger, så vi på samme måde en negativ effekt, da debatten vendte. Så det ser ud til at være en god idé at have flere samtidige vaccinationer, men samtidig være klar over, at usikkerhed om én vaccination kan brede sig til andre samtidige vaccinationer,” konkluderer Mette Ejrnæs.

The contagious nature of a vaccine scare: How the introduction of HPV vaccination lifted and eroded MMR vaccination in Denmark” er udkommet i Vaccine. Mette Gørtz, som er en af hovedforfatterne til artiklen, modtog i 2017 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Behavioral Responses to Health innovations and the Consequences for Socioeconomic Outcomes”.

The Department of Economics stands for research at a high international level, research-based teaching and a contribution to the international and Dan...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020