Gravide giver svar på, hvordan diabetes udvikler sig

Fremtidens teknologi 6. dec 2017 2 min Head of Clinic and Professor Tina Vilsbøll Skrevet af Morten Busch

Diabetes er en vanskelig sygdom at studere. Når sygdommen først er diagnosticeret, er det svært at spole tilbage og se med sikkerhed, hvordan den opstod. Da omkring 3 % af gravide kvinder udvikler svangerskabsdiabetes, følger danske forskere nu gravide for at iagttage, hvordan sygdommen udvikler sig. De indledende studier viser, at kvinder med tidligere svangerskabsdiabetes har høj forekomst af fedtlever.

Interesseret i Fremtidens teknologi? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Svangerskabsdiabetes opstår under graviditeten hos mange kvinder og forsvinder hos langt de fleste igen efter fødslen. Forskning viser dog, at denne gruppe af kvinder på ingen måde skal bruge normaliseringen som en sovepude. Alt tyder nemlig på, at forekomsten af type 2-diabetes hos netop disse kvinder er langt højere end hos andre. En stort dansk forskningsstudie er godt i gang med at følge udviklingen fra ikke-diabetisk til udvikling af type 2-diabetes.

”Vi har længe vidst, at vi - for barnets skyld - skulle være særligt opmærksomme på gravide kvinder med en påvirket glukoseregulering. Forskning viser samtidig, at vi også skal holde øje med kvinderne, da op mod 70 % udvikler type 2-diabetes senere i livet. Vores nye studier viser ovenikøbet, at de ikke kun er i fare for at udvikle type 2-diabetes, men også nonalkoholisk fedtleversygdom, NAFLD,” forklarer klinikchef og professor på Steno Diabetes Center Copenhagen Tina Vilsbøll.

Fedt i leveren

Det danske forskningsprojekt følger 100 kvinder 5-10 år efter endt graviditet og de næste 5 år. Fælles for dem var, at de alle udviklede graviditetsbetinget diabetes. Forskerne vil derfor følge, hvordan diabetestegn som påvirket glukoseregulering og insulinresistens udvikler sig 5 til 10 år efter endt graviditet og 5 år derefter.

”Alle kvinderne har efter endt graviditet normaliseret deres sukkerstofskifte, men da vi inkluderer dem i vores undersøgelse 5 til 10 år efter graviditeten, har en stor del allerede ved starten af studiet påvirket sukkerbalance og en vis del endvidere fedt i deres lever. På længere sigt forventer vi, at flere af dem udvikler type 2-diabetes.”

Studiet følger kvinderne i fem år med halvårlige kontroller og har dermed en unik mulighed for at følge udviklingen af type 2-diabetes. Da studiet stadig er i gang, er det endnu for tidligt for forskerne at drage endegyldige konklusioner om kvindernes skæbne på den lange bane. Forskerne kan dog ved hjælp af ultralydsskanninger allerede se indikatorer, som er bekymrende, hos en stor del af kvinderne.

”Hos knap en fjerdedel af kvinderne ser vi allerede ved studiets start tegn på nonalkoholisk fedtlever. Ophobningen af fedtstoffer i leveren kan i svære tilfælde føre til, at levercellerne svulmer op, og i værste fald have omfangsrige konsekvenser. Derfor er det bekymrende, at kvinderne allerede så tidligt i livet viser tydelige tegn på fedtlever.”

Et drømmestudie

Selvom fedtleversygdommen NAFLD er en relativt almindelig sygdom, der rammer hver fjerde til femte i den vestlige verden, er sygdommen alligevel langt mere udbredt i patienter med type 2-diabetes, hvor 43-70 % lider af sygdommen. Derfor vil forskerne også kigge nærmere på den direkte sammenhæng mellem de to lidelser.

”Koblingen mellem de to lidelser er klar og veldokumenteret, men vi forstår ikke patofysiologien i tilstrækkelig grad. Det håber vi, at studiet kan give en del af svaret på. Hvad kommer først af de to, og er der en direkte sammenhæng? Hvad er det for nogle metaboliske ændringer, der sker først hos disse højrisikokvinder? Det er nogle af de svar, vi håber at få ved at følge disse kvinder i så lang tid.”

Af samme grund betegner Tina Vilsbøll også studiet som lidt af et drømmestudie. Den store udfordring for diabetesforskere er nemlig ofte at kunne følge udviklingen i sygdommen i dens tidligere stadier, hvor det begynder at gå galt i reguleringen af glukosebalancen.

”Vi kan allerede se, at den her gruppe af gravide kvinder kommer til at give os væsentlig information om, hvordan diabetes udvikler sig, og ikke mindst om, hvordan man kan forebygge, at det sker. Derfor vil nogle af kvinderne også få en forebyggende behandling, så vi kan se, om vi kan påvirke udviklingen af nogle af de metaboliske forandringer.”

Artiklen “Nonalcoholic Fatty Liver Disease Is Prevalent in Women With Prior Gestational Diabetes Mellitus and Independently Associated With Insulin Resistance and Waist Circumference” er udgivet i tidsskriftet Diabetes Care. En af artiklens hovedforfattere, Tina Vilsbøll, har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden i 2015, 2016 og 2017.

Tina Vilsbøll is a professor in endocrinology at the University of Copenhagen and she has a doctorate from the university. She is a medical specialist...

Udforsk emner

Spændende emner

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020