Fedtstoffer booster kamp mod multiresistens og kræft

Sygdom og behandling 25. apr 2017 2 min CARD Deputy Director and Professor Francesco Cecconi Skrevet af Morten Busch

Sundhedssystemerne verden over har stadig sværere ved at bekæmpe multiresistente bakterier. Nye antibiotika kan knap udvikles, før de igen mister deres effekt. Nu har forskere fundet særlige fedtstoffer, der kan booste immunsystemet til at bekæmpe multiresistente infektioner. Metoden kan muligvis genbruges i fremtidig kræftbehandling.

Når bakterier angriber mennesker, består kroppens første forsvarslinje af immunforsvarets forskellige celler, der genkender og bekæmper det fremmede. Som modsvar har visse bakterier udviklet metoder til at svække forsvarslinjerne ved blandt andet at forhindre kroppens produktion af fedtstoffer, der er essentielle for, at immunsystemet er aktivt.

Et italiensk-dansk forskersamarbejde har nu vist, at de ved at fodre bioaktive fedtstoffer til immunsystemets såkaldte makrofager, kan styrke immunforsvaret i kampen mod multiresistente bakterier. Makrofagerne spiser og nedbryder normalt mikroorganismer, fremmede stoffer og beskadigede celler, og netop den egenskab udnytter forskerne.

”Ved at fodre dem med små kunstige kapsler – såkaldte liposomer – fyldt med de aktiverende fedtstoffer, kan vi gøre dem stærkere og mere effektive. Vores seneste resultater viser, at det er nok til at genskabe immunsystemets evne til at bekæmpe selv resistente tuberkulose-infektioner,” forklarer Professor Maurizio Fraziano fra Department of Biology ved University of Rome Tor Vegata.

Snyder immunsystem til at tage medicin

Som sådan er det ikke nogen nyhed, at de bioaktive fedtstoffer kan være med til at styrke immunsystemets kamp mod udefrakommende organismer. Det særligt snedige ved det nye system er den måde, hvorpå forskerne lister fedtmedicinen ind. Fedtstofferne ville på egen hånd aldrig nå frem til immunsystemets celler. Derfor har forskerne udviklet nogle særlige beholdere til fedtstofferne.

”Fedtstofferne er indlejret i såkaldte liposomer, der transporterer de bioaktive fedtstoffer rundt i kroppen. På ydersiden har vi beklædt liposomerne med stoffet fosfatidylserin. Det lokker makrofagerne til at tro, at liposomerne er celler, der skal dø. Dermed spiser de liposomerne og dermed også de fedtstoffer, der gør dem mere effektive mod bakterierne.”

Stoffet fosfatidylserin befinder normalt på indersiden af cellevægge, men når en af kroppens celler skal tilintetgøres, flytter cellen nogle af fosfatidylserin-molekylerne til overfladen af cellen som et signal til at makrofagerne gerne må spise den døende celle.

”Det afgørende nye i dette studium er, at vi viser, at vi kan få makrofager, der er svækket af forskellige årsager, til at genvinde deres kraft og dermed bekæmpe en infektion. Det helt afgørende nye er, at vi også i praksis kan få det til at virke mod lungeinfektioner, som almindelige antibiotika ikke længere virker mod.”

Falder mellem to stole

Endnu er det dog for tidligt at glæde sig over de nye vidunder-fedtstoffer. De italienske forskere er nemlig endnu ikke lykkedes med at få nogen til at investere i videre test og udvikling af den ny metode.

”Problemet er formentlig, at vores metode falder mellem to stole. Der er ikke tale om en vaccine mod en bakterie men heller ikke om et nyt antibiotika. Derfor passer metoden heller ikke umiddelbart ind i det etablerede behandlingssystem eller den eksisterende medicinalindustri.”

Medforfatter på artiklen, professor Francesco Cecconi, der er leder af Forskningsenheden ”Cellestress og overlevelse” ved Kræftens Bekæmpelse i København er dog meget optimistisk omkring anvendelsen af de nye resultater både i kampen mod multiresistens men potentielt også mod kræft.

”Vi undersøger konstant cellernes livsprocesser for at forstå de komplekse mekanismer, der styrer kræftcellers udvikling, og hvorfor de fx ikke dør, selv om noget er gået galt i dem. Her er det nye system med de bioaktive fedtstoffer utrolig spændende, fordi det har vist sig, at netop disse fedtstoffer også aktiverer enzymer i kræftcellerne, der får cellerne til at dø.”

Maurizio Fraziano og Francesco Cecconi er lige nu i gang med at afprøve den nye metode i deres kræftforskning.

”Ligesom i bakterielle infektioner er makrofagerne i kræft en afgørende faktor, da det i sidste ende er dem, der skal genkende og tilintetgøre kræftcellerne. Derfor er der et enormt potentiale i det nye system, der giver os grund til optimisme omkring, at metoden også vil virke i kræftbehandling,” slutter Francesco Cecconi.

Artiklen ”Liposomes loaded with bioactive lipids enhance antibacterial innate immunity irrespective of drug resistance” er publiceret i Scientific Reports. Francesco Cecconi modtog i 2016 støtte af Novo Nordisk Fonden til projektet ”The autophagy regulator Ambra1 and lung cancer: a novel prognostic biomarker and therapeutic target.” 

Our Lab is committed to unravelling the upstream regulation of autophagy and elucidating the role of this process in cancer. In cancer, autophagy may...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020