Næsespray beskytter mod COVID-19

Sygdom og behandling 25. jan 2022 3 min Professor Morten Otto Alexander Sommer Skrevet af Kristian Sjøgren

Forskere har udviklet en næsespray, der kan beskytte sårbare personer mod ikke bare smitte med COVID-19, men også mod smitte med flere andre virus. Behandlingen bliver allerede testet i fase 3-forsøg i England.

Over 10 pct.

Så stor er risikoen for at dø ved smitte med coronavirus, hvis man hører blandt de uheldige, der er i immunsupprimerende behandling efter en transplantation, har blodkræft eller er i dialyse.

Desværre har denne gruppe af patienter heller ingen god gavn af COVID-19-vaccinerne, som over en bred kam ikke giver dem særlig god beskyttelse. Det samme gælder de godkendte antistofbehandlinger, mens COVID-19-pillerne fra blandt andet Merck og Pfizer ikke er godkendt til langvarig brug.

Der er altså fortsat et stort behov for udvikling af behandlinger til en gruppe patienter, der tæller over fire mio. mennesker alene i Europa.

Der kan dog være godt nyt på vej. Forskere har udviklet et helt nyt behandlingsprincip, der lige nu bliver afprøvet i et afgørende fase 3-forsøg i England.

"Folk med et skrøbeligt immunforsvar har ikke oplevet den gavnlige effekt, som vaccinerne har haft på samfundet. Deres risiko ved smitte med COVID-19 er stadig meget høj. Derfor har de behov for, at der bliver udviklet nogle behandlinger, som gavner specielt dem, og det har vi adresseret med denne næsespray, der indtil videre ser meget lovende ud," fortæller en af de forskere, som har været med til at udvikle behandlingen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet og medgrundlægger af UNION therapeutics Morten Otto Alexander Sommer.

Biotekselskabet UNION therapeutics ejer patentet på behandlingen, som blandt andet er blevet præsenteret i denne artikel i PloS One og i denne artikel i Lancet Regional Health.

Virus trænger ind gennem næsen

Når eksempelvis coronavirus skal inficere et menneske, starter det hele som regel i de øvre luftveje i næsen.

Her trænger virus ind gennem cellemembranen i cellerne i næsen, og her begynder den at formere sig.

Når virus har formeret sig tilstrækkeligt, revner cellerne, og virus flyder ud af cellerne og drypper fra de øvre luftveje ned i de nedre luftveje. Derfra spreder virus sig til resten af kroppen.

Går vi ned i detaljerne, gør virus specifikt det, at den i forbindelse med selve infektionen af en celle danner et såkaldt endosom.

Endosomet er et stykke af den humane celles cellemembran, der omkranser virus, idet den trænger ind i cellen. Den danner en sfære om sig selv.

Virus gør efterfølgende det, at den nedbryder endosomet, så den frit kan flyde rundt i cytosolet inde i cellen og der overtage alle cellens molekylære maskiner, så cellen begynder at producere virus i stedet for at opretholde cellefunktionen.

Indkapsler virus og dræber den

Den nye behandling, som Morten Sommer har været med til at udvikle, hedder niclosamid og er designet til at modvirke, at viruspartikler kan nedbryde endosomet.

Det vil sige, at virus ikke kan trænge ud af sfæren af cellemembran og overtage cellen.

I stedet bliver virussen isoleret i endosomet og til sidst nedbrudt.

Helt specifikt gør niclosamid det, at lægemidlet ændrer på surhedsbalancen af endosomet. Virus har brug for lav surhedsgrad, og niclosamid gør endosomet syremæssigt neutralt.

Behandlingen har forskerne puttet i en næsespray, så den bliver leveret lige der, hvor virus forsøger at trænge ind i cellerne, uden at det påvirker resten af kroppen med mulige bivirkninger til følge.

"Det er en helt anden måde at tackle virus på, hvor vi ikke er afhængige af at skulle genkende forskellige overfladeproteiner på virus. Derfor virker behandlingen også mod alle tænkelige former for varianter, både dem, vi kender i dag, og sandsynligvis også dem, som kommer i fremtiden," forklarer Morten Sommer.

Behandling er lige nu i fase 3

Forskerne har indtil videre testet deres behandling i celleforsøg, dyreforsøg, i en model for luftvejene og i de første kliniske forsøg på mennesker, hvor det blev fastslået, at behandlingen var veltolereret.

Den endeløse række af lovende resultater har gjort, at behandlingen lige nu bliver afprøvet i et klinisk fase 3-forsøg i England, hvor den også af de engelske sundhedsmyndigheder har fået en prioriteret status, som hjælper forsøget undervejs.

Blandt andet betyder den prioriterede status, at forskerne har adgang til alle de personer i dialyse, som de skal bruge til forsøget.

Forsøgsdeltagerne skal over ni måneder benytte næsesprayen, og forskerne vil derefter se på, om behandling med niclosamid resulterer i færre alvorlige sygdomstilfælde og dødsfald end ved behandling med placebo.

Det betyder også, at resultaterne af forsøget forventes klar i løbet af i år.

Viser resultaterne sig lige så gode som i de indledende forsøg, kan det bane vejen for en godkendelse af diverse sundhedsmyndigheder, så behandlingen kan komme på markedet.

Virker også mod influenza

Næsesprayen med niclosamid har faktisk et potentiale, der går ud over at være forebyggende behandling mod COVID-19.

Ligesom med COVID-19 har personer med skrøbeligt immunforsvar også stor risiko forbundet med smitte med influenza eller andre luftbårne virussygdomme.

Forskerne fra UNION therapeutics har allerede undersøgt, om behandlingen også virker på influenza, og det gør den.

"Helt generelt mangler der behandlinger, som kan beskytte personer med svagt immunforsvar mod virusinfektioner. Niclosamid ser meget lovende ud og kan være en gamechanger for millioner af mennesker, der måske snart ikke længere skal leve i frygt for at blive smittet med COVID-19 eller andre sæsonbetingede luftvejsinfektioner," siger Morten Sommer.

Our work is broadly aimed towards understanding how biological systems establish, organize and evolve. We use cutting edge technology and aim to trans...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020