Overgangsalderen har ingen indflydelse på kroppens evne til at komme af med fedt

Videnskabelige nybrud 9. mar 2020 2 min Senior researcher Peter Arner Skrevet af Kristian Sjøgren

Forskere har spekuleret i, om overgangsalderen påvirker kvinders evne til at forbrænde fedt, men dét modbeviser et nyt studie.

Interesseret i Videnskabelige nybrud? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Jo ældre vi bliver, des sværere bliver det at komme af med fedtet på sidebenene, men for kvinder har overgangsalderen intet med det at gøre.

Det er konklusionen i et nyt studie, der for nylig blev publiceret i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

I studiet har forskerne undersøgt kvinders evne til at forbrænde fedt, og den falder drastisk med alderen. Men faldet er ikke mere tydeligt i forbindelse med overgangsalderen end på andre tidspunkter i livet.

”Vi undersøgte kvinder før, under og efter overgangsalderen, og tabet af evne til at forbrænde kroppens fedt var ikke højere for kvinder i overgangsalderen end for kvinder i andre aldersgrupper,” forklarer seniorforsker Peter Arner fra Lipidlaboratoriet ved Karolinska Institutet, Huddinge, Sverige.

Undersøgte 82 kvinders evne til at omsætte fedt til energi

Studiet er det første af sin slags til at undersøge ændringer over tid i, hvordan kvinder metaboliserer fedt og omsætter det til energi.

Når kvinder rammer overgangsalderen, sker der dramatiske ændringer i sammensætningen af deres kønshormoner, som spiller en vigtig rolle for kroppens evne til at omsætte fedt til energi. Derfor har det været nærliggende at tro, at ændringen i kønshormonernes sammensætning kan påvirke fedtmetabolismen som helhed.

Forskerne fra Karolinska Institutet undersøgte fedtmetabolismen over 7–16 år, gennemsnitlig 13 år, hos 82 kvinder, som var mellem 24 og 62 år gamle i 2004.

Forskerne tog biopsier af kvindernes fedtvæv og undersøgte fedtcellernes evne til at lave lipolyse: at omdanne triglycerider i fedtcellerne til energi.

Forskerne brugte den samme metode på kvinderne gennemsnitlig 13 år senere.

”Det er en meget anerkendt metode, som har været brugt i 30 år til at bestemme fedtmetabolismen,” forklarer Peter Arner.

Ingen forskel mellem ældre og yngre kvinder

I løbet af undersøgelsesperioden gik 42 af kvinderne i overgangsalderen. 11 havde allerede nået overgangsalderen ved forsøgets udgangspunkt.

Undersøgelsen viste, at kvindernes evne til at omdanne fedt ikke afhang af, om de var gået i overgangsalderen.

For alle kvinder gjaldt det, at fedtmetabolismen faldt med cirka en tredjedel i løbet af de gennemsnitligt 13 år, uanset om de gik fra at være 24 til 37 år gamle eller fra 50 til 63 år. Selvom yngre kvinder var bedre end ældre kvinder til at metabolisere fedt, var det forholdsvise fald ens for alle aldersgrupper.

”Fedtmetabolismen falder for kvinder, når de bliver ældre. Det er et faktum, men det har altså ikke noget med overgangsalderen at gøre,” siger Peter Arner.

Dårligere gener kan være årsag til fald i fedtmetabolismen

Når det nu ikke er kønshormonelle ændringer i overgangsalderen, som får evnen til at mobilisere fedt til at falde, hvad er det så?

Peter Arner spekulerer i, at faldet kan skyldes ændringer i andre hormoner end kønshormonerne. Kun sammensætningen af kønshormoner ændrer sig drastisk i overgangsalderen, mens niveauerne af andre hormoner er uafhængige.

Faldet i fedtmetabolismen kan også skyldes genetiske ændringer, fordi arvemassen i cellerne helt naturligt bliver påvirket med årene.

Generne, som står for at opretholde fedtmetabolismen, fungerer måske ikke så godt med alderen, som de gjorde i ungdommens år.

”Der er flere muligheder, og dem er vi i færd med at undersøge,” siger Peter Arner.

Både mænd og kvinder skal motionere mere

Peter Arners forskningsgruppe lavede lignende forsøg med mænd og viste, at deres evne til at forbrænde fedt også falder med alderen.

Konsekvensen for begge køn er, at der skal mere til for at få fedtet på sidebenene til at forsvinde. Det kan mange nok nikke genkendende til.

Peter Arner har dog et godt råd til, hvordan begge køn kan øge fedtmetabolismen, selvom årene tikker derudaf.

”Motion øger fedtmetabolismen for begge køn. Det er en god måde til at modvirke effekten af aldring,” siger han.

Influence of ageing and menstrual status on subcutaneous fat cell lipolysis” er udgivet i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Peter Arner modtog i 2015 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Mechanism and clinical impact of human adipose tissue turnover”.

The group focuses on the regulation of the turnover of human fat cells and their lipid content, in particular how inflammatory factors within adipose...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020