Brug søvn til at behandle sukkersyge

Sygdom og behandling 12. sep 2017 2 min Associate Professor Christian Benedict Skrevet af Morten Busch

Udviklingen af type 2-diabetes er drevet af dårlige livsstilsvaner som fysisk inaktivitet og usund mad. Ændringer af kostvaner og øget motion har derfor også vist sig at være den mest effektive behandling af sygdommen. Forskning viser nu, at bedre søvn også kan bidrage til at lette symptomerne hos patienter med type 2-diabetes.

Interesseret i Sygdom og behandling? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Personer der lider af søvnløshed eller søvnapnø har højere risiko for at udvikle en række stofskiftesygdomme, herunder type 2-diabetes. Søvneksperimenter har også på foruroligende vis afsløret, at kun ganske få nætter med enten for lidt eller for dårlig er tilstrækkeligt til at forringe blodsukkerreguleringen hos ellers helt raske mennesker.

Med dette i tankerne er Christian Benedict og hans forskerhold fra Uppsala Universitet dykket ned i den seneste forskning for at undersøge, hvordan søvn generelt påvirker blodsukkerregulering hos mennesker med type 2-diabetes. Resultaterne er nu er offentliggjort i det prestigefyldte Lancet Diabetes & Endocrinology.

"Både de epidemiologiske og eksperimentelle resultater tyder på, at bedre søvn kan bidrage til at reducere risikoen for udvikling af type 2-diabetes. Derudover fandt vi også stærke beviser for, at nogle af de redskaber, der kan forbedre søvn også kan forbedre behandlingen af mennesker med type 2-diabetes," forklarer lektor Christian Benedict fra Department of Neuroscience på Uppsala Universitet

Maske-terapi

Søvnløshed skyldes oftest enten problemer med at falde i søvn eller at holde sig i dyb søvn. Obstruktiv søvnapnø er fx en tilstand, hvor folk enten helt eller delvist holder op med at trække vejret i mere end 10 sekunder flere gange i timen, mens de sover, nat efter nat. 

"Selv om det endnu ikke blevet systematisk undersøgt, er der flere og flere beviser for, at mennesker med type 2-diabetes også har søvnproblemer, og at hjælp til bedre søvn også bidrager til at forbedre regulering af sukkermetabolisme blandt mennesker, der har fået konstateret type 2-diabetes."

Både søvnløshed og obstruktiv søvnapnø har været forbundet med højt blodtryk, øgede stressniveauer og insulinresistens – alle symptomer, der kan forværre type 2-diabetes. Derfor sker udviklingen af sygdommen ofte hurtigere hos dem, der har både type 2-diabetes og søvnproblemer, ligesom manglende søvn kan svække de typiske behandlinger for mennesker med type 2-diabetes.

"Søvneksperimenter med en maskebaseret behandling, der forhindrer folks vejrtrækning i at stoppe under søvn, viste sig også at forbedre blodsukkerreguleringen blandt mennesker med type 2-diabetes. Det ser dog ud til at være afgørende, at terapien gives i hele søvnperioden og ikke kun i de tidlige søvnfaser."

Læger mangler viden om søvn

Flere lægemidler der bruges til at behandle søvnløshed som fx melatonin, har dog vist sig at føre til en uønsket stigning i blodsukkeret, så det er vigtigt, at behandlingen af søvnløshed overvejes nøje. Den absolut sikreste måde at forbedre søvn- og glukosemetabolismen er derfor stadig ændring af ens adfærd.

"Motion og kost er nøglefaktorer i behandling af mennesker med søvnforstyrrelser. Både regelmæssig aerob træning og diætændringer, som fx en begrænsning i kalorieindtaget, forbedrer ikke kun reguleringen af blodsukker men også søvnen blandt mennesker med type 2-diabetes. En behandling bestående af mere motion, bedre kost og bedre søvn er derfor den mest effektive måde at behandle disse mennesker på. "

Selvom der er behov for grundigere undersøgelser med flere forsøgsdeltagere og længere varighed, er Christian Benedict overbevist om, at søvnløshed har et lovende terapeutisk potentiale til behandling af mennesker med metaboliske sygdomme, herunder type 2-diabetes.

"Mange diabetes-specialister har kun lidt eller slet ingen opmærksomhed på patienters søvn, selvom meget tyder på, at søvnproblemer forværrer deres sundhedstilstand. Det er derfor særdeles vigtig, at uddanne fremtidens læger, så de har en større viden om søvns effekt på stofskiftet, så de i højere grad kan bruge dette til at behandle sygdomme som type 2-diabetes."

"Aiding sleep in type 2 diabetes: therapeutic considerations" er blevet offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology. I 2014 modtog Christian Benedict støtte af Novo Nordisk Fonden til projektet ”The Role of the Fat Mass and Obesity Gene for Sleep Loss–related Health Consequences in Humans”.

Our research aims at unravelling molecular and behavioral mechanisms through which sleep loss or misaligned sleep contribute to the development and ma...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020