Vacciner mod mæslinger og polio beskytter også børn mod alt muligt andet

Sygdom og behandling 5. nov 2024 4 min Assistant Professor Sebastian Nielsen Skrevet af Kristian Sjøgren

Data fra børnevaccinationsprogrammet i Guinea-Bissau viser, at vaccinerne mod mæslinger og polio beskytter børn mod at dø af alt muligt andet end blot de to sygdomme. Måske skal vi ikke være for hurtige med at stoppe brugen af poliovaccinen i børnevaccinationsprogrammer rundt om i verden, siger forsker.

Når børn vaccineres mod mæslinger og polio, beskyttes de mod meget mere end bare de to sygdomme.

Det viser et nyt studie, der peger i retning af, at det formentlig vil være en dårlig idé at tage oral poliovaccinen ud af verdens vaccinationsprogrammer, selv når eller hvis polio en dag bliver udryddet.

Studiet kun undersøgte den levende svækket orale poliovaccine og ikke den inaktiveret poliovaccine.

Forskningen viser også, hvordan vaccinationskampagner med poliovaccinen i Guinea-Bissau faktisk har betydet, at den gavnlige effekt af mæslingevaccinen var større i gamle dage sammenlignet med i dag.

Forskningen er offentliggjort i International Journal of Infectious Diseases.

”Vores resultater viser, at poliokampagnerne for at få flere børn i Guinea-Bissau til at blive vaccineret mod polio ikke bare har effekt på risikoen for at få polio, men også på risikoen for at dø af alle mulige andre infektionssygdomme. Ydermere kan vi se, at hvis børn ikke er blevet vaccineret mod polio i en kampagne, bliver de bedre beskyttet mod død af andre infektionssygdomme, hvis de i stedet er blevet vaccineret en ekstra gang mod mæslinger,” forklarer en af forskerne bag studiet, ph.d. Sebastian Nielsen fra Syddansk Universitet.

Forskningen udspringer fra feltstationen Bandim Health Project i Guinea-Bissau.

Vacciner beskytter mod mere end antaget

Forskning fra den forskningsgruppe, som Sebastian Nielsen er en del af, har i mange år omhandlet de uspecifikke effekter af vacciner.

Den forskning har peget på, at især levende vacciner som oral poliovaccinen og mæslingevaccinen beskytter mod meget mere end blot de sygdomme, som de er designet til at beskytte mod.

Årsagen er formentlig den, at de levende vaccinerer træner immunforsvaret, så det er bedre rustet til at tackle en lang række virus og bakterier og ikke bare polio eller mæslinger.

”Vi ved, at begge vacciner kan sænke dødeligheden af alle årsager blandt børn i Afrika og Asien, og med dette studie ønskede vi at undersøge, hvordan vaccinerne påvirker risikoen for død blandt børn, afhængigt af hvornår de modtager dem,” fortæller Sebastian Nielsen.

Sammenlignet data fra tre lodtrækningsstudier

I studiet sammenlignede forskerne risikoen for at dø blandt børn, der i Guinea-Bissau var blevet vaccineret en ekstra gang tidligt i livet mod mæslinger i tre forskellige lodtrækningsstudier.

Det drejede sig om et studie af effekten af mæslingevaccinering i perioden fra 2003 til 2009, et studie af perioden fra 2011 til 2019 i et byområde og et studie i perioden fra 2015 til 2019 i et landområde.

Forskellen mellem de forskellige studier er, at der i den tidlige periode ikke var mange kampagner for at få vaccineret børn mod polio, hvilket der var i de senere studier.

Det vil sige, at formentlig langt færre børn i den tidlige 2003 til 2009 studie havde modtaget en poliovaccine i en kampagne, inden de blev vaccineret mod mæslinger.

Studierne var desuden ikke blot undersøgelser af effekten af vaccinering mod mæslinger, men studier af effekten af at give børn et ekstra skud mæslingevaccine, tidligere end det var tilfældet i børnevaccinationsprogrammet.

Normalt modtager børn i Guinea-Bissau mæslingevaccinen fra 9 mdr., men i studierne fik børnene et ekstra skud mæslingevaccine fra alderen fire til fem mdr.

”I det første studie så vi, at den ekstra mæslingevaccine reducerede børnenes dødelighed med 30 pct., men det kunne vi ikke genfinde i de to andre studier. Dette nye studie er et forsøg på at kunne forstå og forklare, hvad der er forskellen mellem studierne,” siger Sebastian Nielsen.

Øget indsats for at udrydde polio

I studiet undersøgte forskerne, om poliovaccinen kunne være det, der var forskellen mellem de tidligere studier.

I den tidlige periode havde der kun været ganske få kampagner for at få vaccineret børn mod polio, mens der havde været mange flere i de senere perioder.

Ved kampagnerne i Guinea-Bissau går vaccinationsfolk meget simpelt rundt fra hus til hus og tilbyder forældre til børn under fem år at få vaccineret deres barn mod polio. Andre gange bliver der opstillet centre, hvor forældre selv kan henvende sig.

Det vil sige, at når kampagnerne forløber, bliver stort set alle spædbørn vaccineret.

Poliovaccine trumfer den beskyttende effekt af mæslingevaccine

Resultatet af undersøgelsen peger på, at orale poliovaccination kampagnerne med dertilhørende flere polio-vaccinerede børn kan være forklaringen på, at den ekstra mæslingevaccine ikke ser ud til at have den samme beskyttende effekt i dag som tidligere.

Det betyder dog ikke, at børnene ikke er beskyttede. Poliovaccinen ser bare ud til allerede at beskytte børnene så meget, at de ikke har effekt af en ekstra mæslingevaccine.

I studierne var det at modtage en mæslingevaccine, hvis børnene ikke havde modtaget en poliovaccine, associeret til 36 pct. reduceret dødelighed.

Den overlevelsesfordel bortfaldt hos dem, der havde modtaget poliovaccinen.

”Vores teori er, at især de børn, der ikke får en ekstra mæslingevaccine til alderen fire til fem mdr., har ekstra god gavn af at blive vaccineret gennem poliovaccinationskampagnerne, og at det kan forklare forskellen mellem de forskellige studier,” siger Sebastian Nielsen.

Vi bør nok beholde oral poliovaccinen

Ifølge Sebastian Nielsen peger studiet på, hvorfor det er så vigtigt at være på forkant med vaccinering i især udviklingslande, hvor børnedødeligheden er høj. Her er årsagen til børnedødeligheden ofte infektionssygdomme.

Hvis børn bliver vaccineret med levende vacciner, ser det dog ud til, at de opbygger immunitet mod en lang række ellers potentielt set dødelige infektionssygdomme ud over mæslinger og polio.

Derfor bekymrer det også Sebastian Nielsen, at der hos sundhedsmyndigheder overalt i verden er tale om at fjerne poliovaccinen fra børnevaccinationsprogrammerne, når/hvis polio en dag bliver udryddet.

”I min forskning har jeg fundet, at kampagner med oral poliovaccinen sænker dødeligheden med 25 til 30 pct. udover beskyttelsen mod polio. Derfor kan det nok betale sig at blive ved med at vaccinere med oral poliovaccinen. Vi bør i hvert fald undersøge de fulde effekter af oral poliovaccinen, og om vi ikke bør blive ved med at give den til børn i udviklingslande, selv hvis der ikke er risiko for polio længere,” siger han.

Udforsk emner

Spændende emner

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020