Sjælden lever- og lungesygdom øger også risikoen for udvikling af flere kræftformer

Sundhed og velvære 31. okt 2024 3 min Clinical Professor Morten Dahl Skrevet af Kristian Sjøgren

Nyt studie viser, at personer med den sjældne genetiske sygdom alfa-1 antitrypsinmangel ikke bare skal slås med de direkte konsekvenser af sygdommen, men også med øget risiko for flere former for kræft. Måske skal nogle grupper af patienter være særligt opmærksomme på denne øgede kræftrisiko, siger forsker.

Nogle mennesker lider af den meget sjældne sygdom alfa-1 antitrypsinmangel, der skyldes en gendefekt og leder til, at kroppen mangler proteinet alfa-1-antitrypsin.

Mangler kroppen dette vigtige protein, bliver der ødelagt bindevæv i lungerne og dannet mere fibrose i leveren, og det øger markant risikoen for at udvikle kronisk lever- eller lungesygdom.

Nu viser et nyt studie, at personer med alfa-1 antitrypsinmangel ikke bare skal bekymre sig om sygdom i lever og lunger, men også om øget kræftrisiko.

Forskningen peger på helt specifikke kræftformer, der er hyppigere hos denne gruppe personer end i den brede befolkning.

Selvom risikoen ikke er voldsomt forhøjet, kan det ifølge en af forskerne bag studiet være, at nogle grupper af personer med alfa-1 antitrypsinmangel har ekstra forhøjet risiko og bør være særligt opmærksomme på tegn på udvikling af kræft.

”Denne gruppe patienter ved godt, at de har øget risiko for udvikling af leverkræft, men her peger vi på to yderligere kræftformer, der er hyppigere hos personer med alfa-1 antitrypsinmangel sammenlignet med i resten af befolkningen. Måske bør nogle personer med alfa-1 antitrypsinmangel have særlig opmærksomhed på at blive undersøgt for dem,” fortæller klinisk professor Morten Dahl fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Forskningen er offentliggjort i Journal of Internal Medicine.

Sygdom spreder ringe i vandet

Når personer har gendefekter, der leder til mangel på alfa-1-antitrypsin, kan det påvirke hele kroppen.

Foruden at skabe problemer i lever og lunger er mangel på alfa-1-antitrypsin associeret til øget aktivitet af enzymet neutrofil elastase, der bliver frigivet fra inflammatoriske celler.

Sammenhængen er den, at alfa-1-antitrypsin faktisk blokerer for aktiviteten af neutrofil elastase fra de inflammatoriske celler, men ved alfa-1 antitrypsinmangel findes denne blokade ikke.

Tidligere studier har desuden vist, at forhøjet produktion af neutrofil eleastase er klart forbundet med kræftudvikling mens cancerceller ofte har et højt udtryk af enzymet.

”Det er allerede velkendt, at patienter med alfa-1 antitrypsinmangel har ophobning af alfa-1 antitrypsin i levercellerne. Det er en medvirkede årsag til, at patienter med alfa-1 antitrypsinmangel har øget risiko for udvikling af leverkræft. I dette studie ønskede vi så at finde ud af, om alfa-1 antitrypsinmangel og den tilknyttede forhøjede aktivitet af neutrofil elastase er associeret til øget risiko for udvikling af andre kræftformer,” forklarer Morten Dahl.

2.702 danskere med alfa-1 antitrypsinmangel med i studie

I studiet identificerede forskerne 2.702 danskere med alfa-1 antitrypsinmangel.

De matchede undersøgelsesgruppen i forhold til alder, køn og bopælskommune med ti gange så mange danskere fra baggrundsbefolkningen og sammenlignede derefter forekomsten af en lang række forskellige kræftformer mellem de to grupper.

Både patienterne med alfa-1 antitrypsinmangel og kontrollerne fulgte forskerne i de danske registre i op til 67 år.

De nationale danske registre er verdensberømte for muligheden for at følge danskere og deres sygdom fra vugge til grav.

Øget risiko for udvikling af hudkræft

Sammenligningen mellem de to grupper viste, at patienter med alfa-1 antitrypsinmangel ikke bare har øget risiko for udvikling af leverkræft, men også andre kræftformer.

Risikoen for udvikling af leverkræft var stadig den mest forhøjede med 3,91 gange forhøjet risiko blandt patienterne med alfa-1 antitrypsinmangel sammenlignet med det brede udsnit af befolkningen.

Forskerne fandt dog også, at patienterne med alfa-1 antitrypsinmangel havde 2,18 gange forhøjet risiko for udvikling af hudkræft og 1,76 gange forhøjet risiko for udvikling af leukæmi.

Særligt fandt forskerne en sammenhæng mellem en diagnose med alfa-1 antitrypsinmangel og forhøjet risiko for udvikling af såkaldt non-melanom hudkræft, men ikke modermærkekræft.

Endelig fandt forskerne også, at risikoen for udvikling af hudkræft var særligt høj hos de patienter med alfa-1 antitrypsinmangel, der i tillæg til sygdommen også havde fået stillet en diagnose med KOL.

Her var risikoforøgelsen på hele 3,59 gange.

Havde patienterne en hudsygdom, var risikoen forøget med 2,93 gange.

”Specielt den forøgede risiko for hudkræft er interessant, fordi det er nyt og også en relativt almindelige form for kræft og den mest almindelige form for hudkræft, der ofte er associeret til solskader,” siger Morten Dahl.

Nogle grupper kan være særligt udsatte

Ifølge Morten Dahl er det ikke chokerende, at risikoen for hudkræft er forøget hos patienter med alfa-1 antitrypsinmangel.

Det skyldes, at det i forvejen er velkendt, at øget aktivitet af neutrofil elastase i huden øger risikoen for forstadier til hudkræft.

Koblingen mellem alfa-1 antitrypsinmangel og øget risiko for hudkræft er dog ikke lavet før.

Morten Dahl fortæller, at han gerne ser, at resultaterne bliver gentaget i et andet studie, så der kan sættes to streger under dem.

Derudover kunne det være interessant i flere undersøgelser at se på, om det er muligt at identificere grupper, der måske skal være særligt opmærksomme på deres kræftrisiko.

”Det kan være, at der findes nogle grupper af patienter med alfa-1 antitrypsinmangel, der har særligt høj risiko for hudkræft, og for hvem det vil være relevant at være øget opmærksomme på at få undersøgt, hvis de finder noget på deres hud, der ikke ser rigtigt ud,” siger Morten Dahl.

Udforsk emner

Spændende emner

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020