I løbet af de sidste 20 år er der gjort fremskridt i at reducere hjerte-kar-sygdomme blandt personer med diabetes, men udfordringerne er der stadig i Danmark. På trods af længere levetid, viser ny forskning, at personer med diabetes stadig har højere dødelighed end personer uden diabetes i Danmark, og især kvinder oplever en voksende kløft. Undersøgelsen fremhæver kræft som en førende dødsårsag fra 2002 til 2019, der overgår hjerte-kar-sygdomme. Forskere opfordrer til fokus på kræftrisici og kønsspecifikke strategier for at tackle disse vedvarende uligheder.
Gennem de sidste to årtier er der sket store fremskridt i bekæmpelsen af hjerte-kar-sygdomme blandt mennesker med diabetes, så der er god grund til at glæde sig. Alligevel kan sundhedspersonale i Danmark ikke hvile på laurbærrene endnu, siger Tinne Laurberg, forsker ved Steno Diabetes Center Aarhus.
Mennesker med diabetes har stadig betydelig overdødelighed, hvilket betyder, at de er mere tilbøjelige til at dø end jævnaldrende uden diabetes, ifølge ny forskning offentliggjort i The Lancet Regional Health.
Den nye undersøgelse viser, at selvom levetiden er steget generelt, har sundhedsvæsenet ikke formået at reducere overdødeligheden blandt mennesker med diabetes i Danmark over de sidste 20 år. Og for kvinder med diabetes er kløften mellem dem og andre kvinder faktisk blevet større.
Laurberg foreslår, at det er tid til at fokusere på den nye førende dødsårsag for mennesker med diabetes - nemlig kræft.
"Mit indtryk, når jeg taler med sundhedspersonale og mennesker med type 2 diabetes, er, at ingen er klar over, at de har en øget risiko for at udvikle" - og dø af - "kræft," siger Laurberg.
Rangering af risiciene
For at forstå, hvor effektive de nuværende behandlinger for diabetes er - set over en livstid, søger forskere efter tegn på overdødelighed – dvs forskel i dødsraten for en bestemt befolkningsgruppe sammenlignet med, hvad man ville forvente for mennesker i den alder i den generelle befolkning.
Fremskridt i sundheden har generelt ført til øget levetid over de sidste 20 år. Den stigning gavner alle – inklusive mennesker med diabetes. Men har det været nok til at reducere forskellen?
Laurberg og hendes team satte sig for at vurdere, hvordan dødsårsagerne for mennesker med diabetes har ændret sig over de sidste to årtier i Danmark.
Danmarks sundhedssystem gemmer omfattende journaler, der dokumenterer hver persons interaktion med en læge fra fødsel til død. Det giver en sjælden mulighed for befolkningsforskere til at arbejde med et næsten komplet datasæt, forklarer Laurberg. "Stikprøvestørrelsen svarer derfor stort set hele landet," siger hun.
Forskerne indsamlede data om alle voksne med diabetes i Danmark fra 2002 til 2019, hvoraf 156.450 døde i denne periode. Disse blev klassificeret i 6 kategorier i henhold til den primære dødsårsag rapporteret på dødsattesten: diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, kræft relateret til overvægt, luftvejssygdomme, demens og "andet".
Laurberg og hendes team rangerede derefter de førende dødsårsager for mennesker med diabetes i Danmark efter alder. Derefter sammenlignede de disse tal med dødsårsagerne for de 801.828 mennesker uden diabetes, der døde i samme tidsrum.
Fremskridt inden for hjerte-kar-sygdomme og den ultimative 100% risiko
Først de gode nyheder: mennesker med diabetes er langt mindre tilbøjelige til at dø af hjerte-kar-sygdomme, end de var for 20 år siden. For mænd er raten halveret.
Selvom det er umuligt præcist at fastslå, hvilke interventioner der har drevet de tal ned, er det et tegn på, at Danmark "må have gjort noget meget godt" i håndteringen af hjerte-kar-risiko i forbindelse med diabetes' .
"Så snart du får diagnosen type 2 diabetes, får næsten alle ordineret kolesterolsænkende medicin og fedtregulerende medicin, såkaldte statiner," forklarer Laurberg. "Der har været en stor indsats for at sænke blodtrykket også."
Men selvom levetiden forlænges, "skal vi alle dø af noget i sidste ende," forklarer Laurberg. Det betyder, at når færre mennesker dør af hjerte-kar-sygdomme, stiger andre dødsårsager, da dødsrisikoen i sidste ende jo altid er 100%.
En dødsårsag, der klatrer op ad ranglisten i Danmark for mennesker med diabetes, er demens. Mennesker med diabetes, der tidligere kunne være døde af et hjerteanfald som 60-årige, lever nu længe nok til at udvikle og til sidst bukke under for demens. "Vi forventer i fremtiden, at denne tendens vil fortsætte," siger Laurberg. "Demens er den eneste dødsårsag, der stiger blandt mennesker både med og uden type 2 diabetes."
Laurberg og hendes team fandt ud af, at mens dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdomme mindskes, er kræft blevet den førende dødsårsag for mennesker med diabetes. Hun bemærker især en stigning i kræft relateret til overvægt.
Flere kræfttyper deler risikofaktorer med diabetes, hvilket betyder, at de ofte forekommer sammen, siger Laurberg. For eksempel er mennesker med overvægt mere tilbøjelige til at udvikle både kræft i bugspytkirtlen og diabetes. Andre delte risikofaktorer kan inkludere alder, køn og race.
Derudover antyder noget forskning, at visse fysiske ændringer i kroppen forbundet med diabetes kan skabe et mere gunstigt miljø for kræftudvikling – højt blodsukker kan hjælpe med at give energi til tumorer og ændringer i blodkarrene kan støtte tumorvækst.
Jo mere tingene ændrer sig, jo mere forbliver de de samme
Laurberg håber, at hendes resultater vil øge bevidstheden om forholdet mellem kræft og diabetes blandt både sundhedspersonale og patienter i Danmark.
Den slags markante fremskridt er blevet gjort for at reducere hjerte-kar-dødsfald, og så længe klinikere "fortsætter beskyttende foranstaltninger for hjerte-kar-sygdomme, er kræft så det, som de bør bekymre sig mest om."
"Vi forventer mange flere mennesker med både kræft og type 2 diabetes – forekomsten for begge stiger," siger Laurberg. At indse, at kræft er den førende dødsårsag for mennesker med diabetes i Danmark, burde inspirere til yderligere forskning i, hvordan de to tilstande krydser hinanden, da vi i øjeblikket "ikke ved, om behandling for kræft skal være anderledes for mennesker med diabetes."
Laurberg tilføjer, at det mest frustrerende fund er, hvad der har forblevet det samme over de sidste 20 år. Selv med de vigtige fremskridt inden for sundhedsvæsenet er overdødeligheden ikke rykket for mennesker med diabetes, idet den forbliver den samme for mænd og faktisk stiger for kvinder.
Risikoen for død af hjerte-kar-sygdomme er faldet for kvinder med diabetes, men risikoen for alle andre dødsårsager er steget med 6–17% hvert årti. "Dette er skuffende" men tydeliggør, at en kønsspecifik tilgang vil være afgørende for at tackle Danmarks overdødelighed for mennesker med diabetes, siger Laurberg.